«Залишаємось гідними своїх Героїв». Національний музей Революції гідності представив план заходів до Дня Героїв небесної сотні

«Залишаємось гідними своїх Героїв». Національний музей Революції гідності представив план заходів до Дня Героїв небесної сотні

Національний музей Революції гідності представив план заходів та соціальну кампанію присвячену Дню Героїв небесної сотні. Попри умови воєнного стану, в Києві та регіонах, 20 лютого вшановуватимуть пам’ять загиблих активістів Майдану. 

Під час заходу презентували програму заходів, матеріали соціальної кампанії, а також інформаційно-методичні матеріали

«Сьогодні ми маємо залишатися гідними пам’яті наших героїв та дбати про патріотичне виховання нових поколінь українців. Тож Міністерство докладає всіх зусиль для збереження надбань, пропагування цінностей Майдану й робить усе можливе, щоб у довгостроковій перспективі імена його героїв не розмилися в пам’яті, не загубилися у вирі подій. Адже їхній чин – приклад любові до Батьківщини, коли цінності та країну людина ставить вище за себе», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло зауважив, що вшанування Героїв Небесної Сотні – це не звичайний бюрократичний захід, а жива зброя, тому що Росія досі не припиняє спроб спотворити пам’ять про події Майдану. 

«Вшановуючи Небесну Сотню, ми вшановуємо не лише тих 107 героїв, а й усе те Небесне Воїнство, яке боронило і боронить нашу країну, віддаючи найцінніше – своє життя», – наголосив Пошивайло.

В.о голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак зазначив, що «проведення реформ, входження до Європейського Союзу, перемога над російським агресором сьогодні та буде найкращим виявом пам'яті про тих героїв». 

«Але очевидно, що це не применшує важливості повсякденної роботи задля того, щоб пам'ять про Небесну Сотню, про героїв російсько-української війни зберігалася та була живою», – додав Тиліщак. 

Спогадами про Революцію Гідності поділився генерал-майор ЗСУ, Герой України Ігор Гордійчук, який був у Головному командному центрі. Тоді вдалося не допустити, щоб Збройні сили вийшли проти мітингувальників. Генерал зауважив, що ЗСУ залишились вірними присязі, що дало змогу перемогти Майдану та мінімізувати кількість жертв. 

«Насправді ми тоді виграли тільки перший бій за наше існування в цій новітній російсько-українській війні. Маємо бути гідними пам’яті наших полеглих побратимів-майданівців і завершити перемогою ту боротьбу, яку вони почали десять років тому», – резюмував координатор громадської спілки «Ініціативна група постраждалих / поранених на Майдані» та чинний військовослужбовець Павло Сидоренко. 

Фото: пресслужба Музей Майдан