Співробітниці Інституту обмінялись досвідом з колегами із Праги

Співробітниці Інституту обмінялись досвідом з колегами із Праги

7-12 квітня 2024 року в межах співпраці Українського інституту національної пам’яті та чеської громадської організації «Асоціація з міжнародних питань» співробітниці УІНП Олена Охрімчук, Ганна Байкєніч і Тетяна Привалко ознайомились з підходами до збереження історичної пам’яті та викладання історії в Чеській Республіці.

Організацію освітньої поїздки провела координаторка міжнародних проєктів чеської громадської організації «Асоціація з міжнародних питань» Зденка Вагнерова. Співробітниці ознайомились з роботою колег з чеського Інституту вивчення тоталітарних режимів. Зокрема особливу увагу приділили збірці документів «Великий терор в Україні 1937–1938 років: переслідування чеської меншини (підготовлену у співпраці з ГДА СБУ), віртуальній реальності перебування людини в ГУЛАГу, а також онлайн-ресурсах «Пам’ять нації», де оприлюднюються усні історії про різні історичні події.

Учасники зустрічі обмінялися досвідом різних способів поширення інформації про тоталітарні режими, реалізації проєктів з відновлення та збереження пам’яті у своїх країнах.

У Національному музеї Чеської Республіки була можливість переглянути експозицію про чехословацьку державність (у тому числі й про події Празької весни 1968 року). Також і про столітній перебіг подій (до 2004 р.) – у трьох розрізах: політичному, громадському та приватному. Співробітники музею розповіли про підготовку та реалізацію програм музейної педагогіки.

Окремий аспект освітньої поїздки склали зустрічі з методологами, практиками зі шкіл, під час яких була нагода відвідати уроки історії. Так співробітниці УІНП побували на заняттях викладача історії та суспільних дисциплін празької гімназії Модржани та координатора проєкту «Dějepis +» Вацлава Адамека, як представив роботу дослідницького методу викладання та популяризації історії ХХ століття. 

Упродовж освітньої поїздки працівниці Українського інституту національної пам’яті мали можливість представити популяризаційні, виставкові, видавничі, освітні проєкти Інституту, а також налагодили подальшу співпрацю з чеськими фахівцями та інституціями, які займаються збереженням історичної пам’яті. За результатами освітньої поїздки досягнуто домовленості із партнерською ГО «Асоціація з міжнародних питань» провести літню школу для освітян України про дослідницький метод викладання історії ХХ–ХХІ століть та відновлення пам’яті.

Фото: Л. Хлипавка