1938- народився Борислав Брондуков, кіноактор

1938, 1 березня – у селі Дубова на Київщині народився Борислав Миколайович Брондуков, кіноактор, народний артист України.

 

 

 

Артистом став випадково. Закінчив будівельний технікум, працював виконробом на будівництві. На заводі «Арсенал» став відвідувати репетиції драмгуртка, грав у народному театрі, де й потрапив на очі ректору театрального інституту Миколі Задніпровському.

 

Закінчив Театральний інститут ім. Івана Карпенка-Карого (1961-1965), працював актором на Київській кіностудії імені Олександра Довженка.

В кіно дебютував у картині  Сергія Параджанова «Квітка на камені» (1962). Всього знявся у майже 130-и фільмах: «На вас чекає громадянка Никанорова», «Афоня», «Осінній марафон», «Небезпечні гастролі», «Зелений фургон», «Ми з джазу», «Вій», «Гараж», «Вавілон ХХ», «Людина з бульвару Капуцинів» та інших. Зіграв інспектора Лестрейда у серії фільмів «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона».

 

Він був майстром епізоду. Вмів подати людський характер багатогранно, у сміховій огранці, з чітким виокремленням внутрішньої, особистої драми. Найбільшу славу актору принесли другорядні та епізодичні ролі комедійного плану. Його називали «українським Чапліним», «першим після Чапліна» та «коміком із сумними очима».

 

Як згадував режисер «Афоні» Георгій Данелія: «Найбільша кількість оплесків на зустрічах в кінотеатрах зривав алкоголік, мерзотник і закінчений негідник Федул, якого в нашому фільмі чудово зіграв Борислав Брондуков. В костюмі і гримі Боря був настільки органічним, що коли під час зйомок в ресторані він вийшов на вулицю покурити, швейцар не хотів пускати його назад… А пізніше, коли знімали «Сльози капали», в готелі я у себе в номері раптом почув, що хтось в ресторані співає французькі пісні. Я спустився. Була пізня осінь, народу в ресторані небагато… На сцені з мікрофоном у руці Брондуков співав пісню з репертуару Іва Монтана. І це був не доходяга і алкаш Федул, а елегантний, пластичний і чарівний французький шансоньє».

 

 

Борислав Брондуков у фільмі "Пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона" в ролі інспектора Лестрейда . Фото: sherlock.kiev.ua.

 

 

Народний артист України (1984), перший лауреат Державної премії імені Олександра Довженка (1995).

 

Актор Василь Ліванов співпрацював із Бориславом Брондуковим на зйомках «Пригод Шерлока Холмса та доктора Ватсона»: «Щоб він не грав, хай навіть крихітний епізод, наприклад, у фільмі «Осінній марафон», ви однак не зможете забути цього епізоду. Можете забути сюжет, якісь деталі, – але епізод, який грає Борис, забути неможливо… Він був неймовірно відданим своїй професії, жив її турботами, нічого не робив абияк, хоча вже тоді мав всесоюзну славу».

«Напевно, багато людей лізли в його світ, думаючи, що він в житті такий, як і на екрані, – згадував режисер Олександр Павловський. – А він не такий – він талановита, освічена, інтелігентна людина».

 

Пережив три інсульти. Останні 6 років провів паралізованим у ліжку.

 

Помер 10 березня 2004-го у Києві, похований на Байковому кладовищі.