1989 – установча конференція Українського історико-просвітницького товариства «Меморіал»

4 березня 1989 – в Києві в Будинку кіно відбулася установча конференція Українського історико-просвітницького товариства «Меморіал».

Кінець 1980-х ознаменувався послабленням репресивного апарату СРСР у зв’язку із проголошенням у 1985-му новим генсеком ЦК КПРС Михайлом Горбачовим курсу на перебудову. Із таборів та спецпоселень для «політичних» почали повертатися дисиденти, ув’язнені за незгоду з політикою тоталітарного радянського режиму.

У 1987 році в рамках діяльності московського клубу «Перебудова» виникла перша ініціативна група «Меморіал». У 1988-му з ініціативи відомого дисидента, академіка Андрія Сахарова, подібні групи почали створюватися в багатьох великих і малих містах СРСР. Головним завданням «Меморіалу» було відкриття правди про репресії радянських каральних органів, підтримка дисидентів, правозахисна діяльність.

Мітинг біля Будинку кіно з нагоди створення в Україні історико-просвітницького товариства «Меморіал». Фото: ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного

Перше засідання української ініціативної групи «Меморіалу» відбулося в Києві 8 грудня 1988 року в «Будинку кіно». А вже 4 березня 1989 року в тому ж приміщенні відбулась установча конференція, на якій був прийнятий статут та обрані керівні органи Українського історико-просвітницького товариства «Меморіал». Спочатку організація мала сім співголів, а з 1993-го більше 20 років її очолював Лесь Танюк. З квітня 1991 «Меморіал» офіційно носить ім’я Василя Стуса.  

За короткий час до лав організації вступило близько 360 тисяч осіб із числа репресованих, їхніх нащадків та членів їхніх родин. «Меморіал» був одним із організаторів перших «чорнобильських» мітингів, ініціатором пошукових робіт щодо з'ясування місць масових поховань жертв політичних репресій, акцій за легалізацію УГКЦ та відновлення УАПЦ.  Члени «Меморіалу» згодом стали організаторами екологічної асоціації «Зелений світ», Товариства української мови імені Тараса Шевченка, Народного руху України, деяких політичних партій. Під тиском «Меморіалу» 17 квітня 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні».

Вшанування пам'яті загиблих в Сандармосі, організоване «Меморіалом», 2007 рік. Фото: uk.wikipedia.org

«Меморіал» доклав багато зусиль для повернення пам’яті про трагедії українського народу (Голодомор та політичні репресії), правди про боротьбу УПА, поновлення в правах дисидентів, гідного пошанування пам’яті репресованих діячів культури, літератури й науки. З травня 1989 року «Меморіал» проводить у Биківнянському лісі під Києвом ушанування похованих тут сотень тисяч жертв НКВД, організовував експедиції на Дні пам’яті жертв репресій в урочище Сандармох та на Соловки.