1918 -підписання передвступного договору у м. Фастів

1918, 1 грудня – «Західно-Українська    Народня   Республіка   заявляє   цим непохитний намір злитись у найкоротшім часі в одну велику  державу з  Українською  Народньою Республікою - значить заявляє свій намір перестати істнувати як окрема держава,  а натомісць увійти з усією територією й населенням,  як складова частина державної цілости, в Українську Народню Республіку». Так починається передвступний договір, підписаний у м. Фастові між  УНР та ЗУНР про наміри об’єднатися в одну державу. 

Члени Директорії у Кам’янець-Подільському. Сидять зліва направо: Федір Швець, Симон Петлюра, Андрій Макаренко.1919. 


Новопроголошена ЗУНР, аби протистояти польській інтервенції, потребувала військової допомоги. Гетьман Скоропадський пообіцяв направити до Львова корпус січових стрільців під командуванням Євгена Коновальця. Проте, після зміни влади у Києві, делегація ЗУНР на чолі з Лонгином Цегельським  наприкінці листопада 1918-го прибула на переговори з Директорією.  
Були підписані протоколи про допомогу Галицькій армії озброєнням та матеріалами.

Лонгин Цегельський

Текст передвступного договору підготував Цегельський. Підписантами документа від Директорії УНР були Володимир Винниченко, Опанас Андрієвський,  Федір Швець та Отаман Симон Петлюра, від ЗУНР –  Лонгин Цегельський та Дмитро Левицький.

Дмитро Левицький


В договорі задекларовано в найближчому часі об’єднатися в одну державу, з наданням ЗУНР територіальної автономії у складі УНР.  

Музей-вагон "Музей на колесах" у Фастові, відкрито в грудні 2001 року. В схожому по всіх параметрах штабному вагоні, 1 грудня 1918 року підписано передвступний договір про злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки