1877 – народився Микола Леонтович

1877, 13 грудня – у селі Монастирик на Поділлі народився Микола Леонтович, учитель співу, композитор, диригент. Він записував народні пісні й згодом вдихав у них нове життя.

 

Всесвітньовідома мелодія «Щедрик», створена Леонтовичем за мотивами української народної щедрівки стала символом Різдва у багатьох країнах. Англомовна версія «Щедрика» – колядка «Carol of the Bells» звучала у фільмах «Міцний горішок -2», «Один вдома», «Гаррі Поттер».

Леонтович – син священика, отримавши духовну освіту, у званні регента петербурзької придворної співацької капели став учителем співу, композитором та організатором хорів, які виконували записані ним і оброблені за європейським зразком народні пісні.

За те, що підтримав українську державність та відроджував усну народну творчість був застрелений чекістом у батьківському домі.

 

Микола Леонтович з родиною. Дружина Клавдія Жовткевич та донька Галина. Середина 1900-х. Фото: argumentua.com

1905 – на Донбасі (куди переїхав працювати вчителем музики у залізничній школі) організував хор робітників

1916 – створив останню версію «Щедрика», яка виконана зі сцени хором студентів Київського університету під керівництвом Олександра Кошиця.

1918 – 1919 – організатор першої Української держаної капели, викладав у музично-драматичному інституті імені М. Лисенка

23 січня 1921 – застрелений агентом ЧК

5 жовтня 1921 – «Щедрик» Леонтовича вперше презентований за кордоном на концерті в Карнегі Холлі у Нью-Йорку. Виконала Українська республіканська капела під керівництвом Олександра Кошиця.

1936 –  Пітер Вільховський (родом з України), який працював для радіо NBC, пише англійську версію слів до «Щедрика» – «Carol of the Bells».