1891 - народився Клим Поліщук, письменник

1891, 25 листопада – у місті Краснопіль на Житомирщині народився Клим Поліщук, письменник доби Розстріляного Відродження, автор історичних романів, один із засновників літературного гурту «Музагет».

Клим Поліщук (1891 – 1937). Фото: www.ukrcenter.com.

З дитинства мав хист до малювання, з чого деякий час заробляв на життя  виготовляючи вивіски. Вчився у Петербурзькій Академії Художеств, однак завершити навчання забракло коштів. Повернувшись в Україну працював у Волинському губернському земстві, водночас займався літературною діяльністю. Творчі зв’язки підтримував з дружиною Пантелеймона Куліша Ганною Барвінок, яка називала Клима Поліщука своїм «літературним онуком». 
Після встановлення більшовицького режиму перебрався до Галичини. Там одружився з Галиною Мневською – письменницею та акторкою, відомою під псевдонімом Галина Орлівна. 1925-го вона наполягла, аби родина повернулась на підрадянську Україну. «Клим Поліщук повертався з настороженістю щодо радянської влади, Орлівна – з беззастережною довірою», – так описує їхнє повернення літературознавець Петро Ротач.   4 листопада 1929-го НКВСівці заарештували Поліщука  і засудили до 10 років таборів. Через рік ув’язнили й Галину Орлівну. На той час подружжя розірвало стосунки, хоча вело переписку. Збереглося 70 листів Клима Поліщука до дружини та доньки, останній з яких датований 1937-м роком. Покарання письменник відбував під Карагандою, звідки писав заяви про перегляд справи. Звернувся по допомогу до Максима Горького, та не отримав відповіді. У таборах Поліщук продовжував писати, пересилаючи рукописи на ім’я доньки. Чимало нотаток та незавершених творів було знищено після того як його перевели на Соловки. 3 листопада 1937-го в урочищі  Сандармох Клима Поліщука розстріляли разом з іншими представниками української інтелігенції. 
 

 

Підготувала Наталя Слобожаніна.