1823 - народився Матвій Симонов, фольклорист

1823, 29 листопада – на Полтавщині народився Матвій Симонов (літературне псевдо – Матвій Номис, М.Номис), етнограф, фольклорист, письменник.

Матвій Симонов (1823 – 1901). Фото: uk.wikipedia.org


Освіту отримав у Київському університеті. Вчителював у Ніжині, Немирові.
Його дружиною стала Надія Білозерська – сестра Олександри Білозерської (Ганни Барвінок), одруженої з Пантелеймоном Кулішем.
працював чиновником у Санкт-петербурзі. Там 1864-го видав збірку українських прислів’їв. Співпрацював із журналом «Основа». Він цілком поділяв позицію редакції «Основи» щодо утвердження й популяризації української мови, а також визнання можливості й необхідності її використання в наукових працях.
З 1858-го займався справами друкарні Куліша, оскільки той перебував у Мотронівці. 
Зусиллями Матвія Номиса ця типографія проіснувала до 1863 року. Книги, що тут виходили розповсюджувалися не лише в Петербурзі, а й на українських землях. 
Перебуваючи у Петербурзі подружжя Симонових відкрило магазин української моди. Дружина діяча якраз закінчила курси «модисток», отримала диплом, який надав їй право відкрити салон і самій
готувати закрійниць. Послугами користувалися родини Пушкіних, Маркевичів, Макарових. Постійним клієнтом був Опанас Маркович, якому дружина Матвія Номиса шила і вишивала українські сорочки, носові хустини, шаровари.
Гарні знання української мови і мовознавчі дослідження Матвія Номиса
стали в нагоді під час створення словника української мови, над яким
українські культурні та наукові діячі працювали майже протягом всієї другої
половини ХІХ ст. Результатом цієї роботи було видання «Словника української мови» за редакцією Бориса Грінченка у 1907-1909 роках.
Помер 8 січня 1901-го в Лубнах.

 

Підготувала Наталя Слобожаніна.