1911 - народився Андрій Михайлюк, поет

1911, 30 листопада – на Київщині народився поет та перекладач Андрій Михайлюк. Один із наймолодших учасників літературної організації “Нова генерація”. Жертва сталінських репресій.  

Андрій Михайлюк (1911 - 1937). Фото: irbis-nbuv.gov.ua


Переклав українською поему Миколи Некрасова “Кому на Русі жити добре?” 
У вересні 1937-го заарештований НКВДистами. Звинувачували його в тому, що “…був учасником контрреволюційної української націоналістично-терористичної організації, яка ставила своєю метою збройне повалення Радянської влади в Україні і встановлення фашистського ладу”. Також слідство “встановило”, що Михайлюк мав “здійснити терористичний акт” проти секретаря ЦК КП(б)У Станіслава Косіора під час першотравневої демонстрації. 
Таку інформацію “вибили” з Михайля Семенка (поета-футуриста, члена “Нової генерації”), якого заарештували весною 1937-го. У протоколі очної ставки між Семенком та Михайлюком зазначалося, що Семенко  начебто завербував Михайлюка і наказав йому здійснити терористичний акт. Начебто передав Михайлюку бомбу у формі пляшки, яку той мав кинути на урядову трибуну, коли демонстрація проходитиме повз неї. 
23 жовтня 1937-го відбулось закрите засідання Військової колегії Верховного Суду СРСР на якому Михайлюка засудили до розстрілу. Вирок виконано 24 жовтня 1937-го у Києві. На той час Андрію Михайлюку було 25 років.