1878 – народився міністр освіти УНР Антін Крушельницький

1878, 4 серпня – народився Антін Крушельницький, український письменник, літературознавець, педагог, один із понад сотні українських інтелектуалів, розстріляних на Соловках. Родина Крушельницьких стала символом Розстріляного Відродження.

Антін Крушельницький (1878 - 1937). Фото: esu.com.ua

Родом із повітового містечка Ланцут (Польща). Навчався на філософському факультеті Львівського університету. Викладав у гімназіях Львова, Відня, Коломиї, Рогатина, Бережан.

У 1918 році був членом Української Національної Ради (вищого законодавчого органу ЗУНР). Від квітня 1919 року – міністр освіти УНР, з 27 жовтня - голова педагогічної місії УНР у Відні. 

Був знайомий з Іваном Франком, входив до Русько-Української радикальної партії.

Після падіння УНР емігрував до Відня, там заснував видавництво «Чайка». У 1928-му повернувся до Львова, видавав журнал «Нові шляхи» (1929-1932). У 1932-му журнал було закрито, а Крушельницького ув’язнено в в’язниці «Бригідки». Після звільнення у 1933-му створив журнал «Критика».

На запрошення уряду УСРР влітку 1934-го разом із родиною переїхав до Харкова, отримав радянське громадянство та посаду в редакції «Української радянської енциклопедії». У 1934 році заарештований за сфабрикованим звинуваченням у «створенні центру ОУН на території України» і «підготовці терористичних актів проти представників партії і уряду», засуджений до 10 років ув’язнення, яке відбував на Соловках.

Розстріляний 3 листопада 1937-го в урочищі Сандармох (Карелія).

Його синів Івана й Тараса страчено ще в грудні 1934-го. Дочка Володимира, сини Богдан і Остап також розстріляні в 1937-му. Родина Крушельницьких, знищена радянським режимом, стала одним із символів Розстріляного Відродження.

Родина Крушельницьких стала символом Розстріляного Відродження. Сидять (зліва направо): Володимира, Тарас, Марія (мати), Лариса і батько Антін. Стоять: Остап, Галя (дружина Івана), Іван, Наталя (дружина Богдана), Богдан. Фото: ukrpohliad.org

У 1941-му в НКВД спалили рукопис твору Антіна Крушельницького «Батьківщина», написаного в ув’язненні (13 зошитів). Літературна спадщина Крушельницького, та й саме його ім’я, на довгі роки були вилучені з української культури.