2022 - початок Слобожанської наступальної операції Сил оборони України

6 вересня 2022 року розпочався контрнаступ Сил оборони України, що призвів до практично повного звільнення Харківщини від російських окупантів.

Колаж на основі карти Атласу з історії України для 11 класу від ПрАТ «Інститут передових технологій». Фото: armyinform.com.ua

Успішному контрнаступу передувала серйозна підготовка, яка довгий час трималася в секреті. Поставки в Україну західного озброєння, зокрема американських реактивних систем M142 HIMARS, дозволили завдавати точних ударів по російських складах із боєприпасами, що послабило вогневу міць окупантів. Складалися сприятливі передумови для контрнаступу, який окупанти очікували передусім на південному напрямку, тому перекинули туди свої резерви. Тим більше, що Генштаб ЗСУ неодноразово повідомляв про намір звільнити Херсон, який лишався єдиним обласним центром, підконтрольним росіянам.

29 серпня українські сили розпочали наступ на Херсон, паралельно готуючи удар на Харківському напрямку. Зосередивши необхідні сили на північ від Балаклії в районі Вербівки, Сили оборони України 6 вересня ударили в напрямку Балаклія – Волохів Яр – Шевченкове – Куп’янськ та на схід від Балаклії, в районах Савинці, Куньє тощо. Уже в перший день українські війська пройшли на 20 кілометрів углиб окупованих територій і звільнили біля 400 км2.

Наступ на Балаклію розпочала 80 ОДШБр, з наскоку прорвавши оборону противника. В цей час із півдня їм назустріч вирушила 71 єгерська бригада за підтримки танкового батальйону 3 танкової бригади. З четвертого боку, закриваючи пастку, російський гарнізон в Балаклії атакував загін ГУР МО «Кракен», що призвело до повного оточення і розгрому окупантів.

Паралельно з цим від Чугуєва 103 і 113-та бригади ТрО атакували позиції двох російських БТГр, які обороняли Чкаловське, і стрімко зайшли до Шевченкового, захопивши вогневі позиції 281 артбригади 1 танкової армії окупантів, що призвело до руйнування системи вогневої підтримки ворога на всьому напрямку. Упродовж першої доби противнику були нав’язані бої за Чкаловське, Балаклію та Залиман. Несподіваний наступ дезорієнтував росіян і сіяв паніку.

Українські стратеги використали тактику маневрового наступу, коли підрозділи українських Збройних Сил не зосереджувались на захопленні населених пунктів, а обходили їх і стрімко просувалися вглиб, створюючи для ворога загрозу оточення.

8 вересня український прапор замайорів над Балаклією, 10 вересня – над Куп’янськом та Ізюмом. 12 вересня українські війська зайшли на територію міста Святогірська на півночі Донецької області. Експерти Американського інституту вивчення війни назвали звільнення Ізюма найбільшим військовим досягненням України після перемоги в битві за Київ.

Українські захисники у звільненому Ізюмі. Фото з телеграм-каналу Андрія Єрмака

Одночасно впродовж 11-13 вересня захисники України розпочали наступ у напрямку на північ від Харкова, який завершився виходом на лінію міжнародно визнаного державного кордону між Україною та РФ.

Залишені без логістичної підтримки, росіяни в паніці тікали, залишаючи техніку, яку нічим було заправити, та боєприпаси. Загалом під час звільнення території Харківщини було знищено та захоплено десятки одиниць російської техніки вартістю у приблизно 700 млн доларів США.

Станом на 13 вересня 2022 року, за даними МОУ, на Харківщині було звільнено від російських окупантів 3800 кв. км території  та понад 300 населених пунктів, де жили 150 тис. людей.

У Слобожанському контрнаступі брали участь також 81 ОАеМБр, 95 ОДШБр, 25 ОПДБр, підрозділи ССО, ДУК, 406 ОАБр, 107, 112, 125, 127 та 128 ОБрТрО, бійці Батальйону Джохара Дудаєва, 1 ОБрСП, 4 ОТБр, 14, 93 та 92 ОМБр, 26, 40, 43 та 44 ОАБр, 15 ОБрАР, 60 ОПБр, 107 РеАБр, 227 ОАБ, 17 ОСБ та інші бойові підрозділи.

Після звільнення в Балаклії та Ізюмі було виявлено місця катування та масового поховання українців. Зокрема в лісі під Ізюмом була знайдена братська могила, в якій виявлено 447 тіл. Серед них – і тіло дитячого письменника Володимира Вакуленка, викраденого окупантами наприкінці березня з його хати в рідному селі Капитолівці.

Другий етап контрнаступу на Слобожанщині тривав з 12 вересня по 2 жовтня 2022 року. В його ході було звільнено Куп’янськ-Вузловий, Ямпіль, Лиман, а також інші населені пункти Луганської та Донецької областей.

В ході цієї операції були повністю розгромлені підрозділи самарського і башкирського СОБР Росгвардії, 237-й гвардійський десантно-штурмовий полк, інші бойові підрозділи російської армії теж зазнали значних втрат. Міноборони Росії назвало втечу російських військ із Харківщини плановою операцією «зі згортання та організованого перекидання ізюмсько-балаклійського угруповання військ на територію “ДНР”».

Звільнення Харківщини стало потужним ударом по російській пропаганді, яка встигла проголосити Лиман, де окупанти провели імітаційний «референдум», російською територією. Заплановані «референдуми» в інших містах просто не відбулися. Поразка на Харківщині змусила російського президента оголосити часткову мобілізацію та прискорити плани анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Однак уже за два місяці Херсон та частина області також повернулися під український прапор.