1745 - народився Максим Березовський, композитор

1745, 27 жовтня – у Глухові на Чернігівщині народився Максим Березовський – композитор, диригент, співак.


Пам’ятник композитору, оперному співаку Максиму Березовському (1745 – 1777) у Глухові (нині Сумська область). Встановлений 1995-го. Бронза. Скульптор – Інна Коломієць. Фото: mamache.wordpress.com


Освіту отримав у Києво-Могилянській академії. Писав твори для студентського хору. Хлопця помітив гетьман Кирило Розумовський і запросив 14-літнього Максима до Петербургу. Його зарахували до капели князя Петра Федоровича (майбутнього імператора Петра ІІІ). Князь був поціновувачем гарної музики і у своєму маєтку Оранієнбаум збудував “Оперний дім”, куди запрошував відомих оперних співаків з Італії. Тут Березовський дебютував у опері “Олександр з Індії”. Зі списків виконавців опери, за винятком Березовського, решта солістів були жінки (переважно італійки). Вони виконували чоловічі ролі, призначені для сопраністів (кастратів). Згодом він виступав у складі придворної капели. 
“Серед українських композиторів виділяється …Максим Березовський, –  писав у спогадах історик мистецтва, член Санкт-Петербурзької Академії наук Якоб фон Штелін, – надзвичайно обдарований, має смак і мистецтво створювати витончені композиції церковних творів. Вдало поєднує пристрасну італійську мелодію з ніжною грецькою”. У середині 60-х ХVІІІ ст. він став визнаним композитором при імператорському дворі. Написав один із найвизначніших творів – хоровий концерт на псалом Давида “Не покидай мене у пору старості”.
Під час навчання у Італії Березовський перебував під покровительством Джованні Батісти Мартіні-монаха – композитора, музикознавця, найкращого музичного педагога в Європі, учителя Вольфганга Амадея Моцарта. Він вважав Березовського одним із найталановитіших та улюблених учнів.  “Пан Максим володіє всіма даними для вивчення мистецтва контрапункту і обіцяє стати видатним творцем музики”, –  написав падре Мартіні у листі до директора російських імператорських театрів Івана Єлагіна.                         
Наполіг, аби 1771-го молодому композитору присвоїли статус іноземного члена Болонської  філармонійної академії. 
1773-го прем’єра опери “Демофонт” тріумфально відбулась у Ліворно. Місцева преса із захопленням відгукувалась про оперу та її автора. У Італії композитор став упізнаваним. 
Після повернення Березовський працював у Придворній капелі без “визначеного заняття”. Заробляв переписуванням нот, жив у борг. Не мав нового костюма, в якому міг би ходити на концерти. Без надії на краще у 31 рік покінчив життя самогубством. Тіло знайшли з перерізаним горлом. 
Катерини ІІ звеліла знищити усі твори композитора. 
“Композитор Максим Березовський помер сього місяця 24-го дня; заслужене ним жалування слід було б по сей день і видати. – йдеться у доповідній записці Івана Єлагіна від 25 травня 1777-го. – Та як по смерті його нічого не зосталося й поховати тіло нічим”.