16 серпня виставку «Рашизм – це…» про російську квазіідеологію відкрили в Одесі

16 серпня виставку «Рашизм – це…» про російську квазіідеологію відкрили в Одесі

Подивитися виставку та дізнатися більше про ту ідеологію, яка панує сьогодні в Росії та призвела до сучасної російсько-української війни, всі охочі зможуть у парку імені Тараса Шевченка.

Одесити, які останніми місяцями особливо потерпають від масштабних обстрілів російськими ракетами та цілеспрямованої руйнації культурної спадщини, дізнаються про пропагандистську машину, яку країна-терорист потужно використовує на всіх рівнях, щоб виправдовувати власні злочини. 

16 стендів виставки детально розповідають про реальну сутність путінського режиму, яку підтримує чи принаймні толерує російське суспільство: зокрема, культи «скрєпів» та «вождя», імперський реваншизм і ксенофобію, тиранію, агресивні війни та скоєні геноциди.

Матеріали виставки підкріплено світлинами та історичними паралелями між рашизмом, нацизмом і комунізмом. Відвідувачі дізнаються більше промовистих фактів про злодіяння Росії й у минулому, і в нинішній війні проти України. 

У травні 2023 року Верховна Рада України визнала політичний режим у Росії «рашизмом» та засудила його. На міжнародному рівні Парламентська асамблея НАТО також визнала російський режим рашизмом.

«Поняття «рашизм» описує сукупність ідей і практик, притаманних нашому ворогові. У цьому понятті неважко впізнати риси його історичних попередників – сталінізму та нацизму, але тепер це все повторюється у XXI столітті. Рецидив цього зла став можливим, оскільки в Росії не відбулося переосмислення тоталітарного минулого. Замість засудження його пропагували, і ті злочини, які коять російські окупанти в Україні, освячуються кремлівською пропагандою. На цій виставці ми показуємо проблему комплексно: як пропаганда призводить до вбивств. І коли зараз одесити зіштовхуються з ракетним терором, ми маємо чітко бачити коріння цього зла», – говорить співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Майоров.

«Слово «рашизм» на позначення всього того, що спостерігаємо в Росії та у її діях у війні проти України, – прижилося. Але важливо, щоб було розуміння суті, про що йдеться під цим словом. Це ми й хотіли пояснити якомога більшій кількості людей за допомогою виставки. Ми говоримо про російський політичний режим та ідеологію, на яку він опирається, але виставка також показує, що цю ідеологію поділяє чи принаймні толерує значна частина російського суспільства. Розуміти все це важливо, щоб правильно трактувати і сутність війни, яку нам навʼязала Росія, а відтак на рівні кожного громадянина обирати вірну стратегію протистояння цьому ворогу», – зауважує заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак.

«Ця виставка – про ідеологію сучасної вісі зла, яка намагається знищити Україну й загрожує усьому світові новою катастрофою. Вона відкривається у публічному просторі Одеси не випадково, адже саме тут українці зупинили повзучий «рускій мір» у 2014 році, саме тут Росія вчиняє все нові і нові злочини, намагаючись залякати одеситів і стерти з лиця землі культурну ідентичність цієї Південної Пальміри. Нещодавні цинічні обстріли центру міста, внесеного у список ЮНЕСКО світової спадщини людства, а також ширшої історичної частини, коли в ніч на 15 серпня було пошкоджено понад 250 будівель, яскраве підтвердження кремлівської політики геноциду і терору. Усвідомлення витоків і природи рашизму робить нас сильнішими у спротиві ворогу і надихає на потужний спротив», – стверджує генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Презентація виставки відбудеться 22 серпня, о 15:00. 

Просимо ЗМІ акредитуватися за посиланням

23 серпня та 1 вересня, о 19:00, відбудуться безкоштовні тематичні екскурсії, під час яких усі охочі зможуть почути експертні думки про явище «рашизму».

Відвідування є вільним, однак просимо зареєструватися за посиланням.

Виставка триватиме в Одесі з 16 серпня по 27 вересня за адресою: парк імені Тараса Шевченка (біля «Мушлі»).

У разі повітряної тривоги найближчі укриття розташовані за адресами: вул. Успенська, 1 (неподалік Одеського державного університету внутрішніх справ) та Сабанський провулок, 4.

За додатковою інформацією звертайтеся до співробітника Українського інституту національної памʼяті Олександра Городилова за номером 066-479-00-95.

Раніше виставку «Рашизм — це…» показали у Києві, Вінниці та Шепетівці.

Над проєктом працювали Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Український інститут національної пам’яті й Національний музей Революції Гідності.

Фото Олександра Городилова