28 липня відбулася зустріч керівників Українського інституту національної пам’яті та Інституту національної пам’яті Республіки Польща

28 липня 2022 року відбулася онлайн-зустріч Голови Українського інституту національної пам’яті доктора Антона Дробовича та Голови Інституту національної пам’яті Республіки Польща (IPN) доктора Кароля Навроцького.

Голова Інституту національної пам’яті Польщі Кароль Навроцький висловив солідарність з Україною, яка протистоїть повномасштабній військові агресії з боку Росії, та підтвердив зроблену раніше заяву про підтримку Українського інституту національної пам'яті, який функціонує в умовах воєнного стану, зокрема про допомогу співробітникам УІНП та їхнім сім’ям, якщо вони опиняться в Польщі. Інститут національної пам'яті Польщі засуджує агресію Російської Федерації проти незалежної та демократичної України.

Обидві сторони висловили готовність до співпраці. Вони дійшли згоди, що чекатимуть на домовленості за результатами зустрічі польсько-української робочої групи під головуванням заступників міністрів культури України та Республіки Польща, створеної згідно з Меморандумом про співробітництво у сфері національної пам'яті від 1 червня 2022 року.

Згідно із зазначеним документом, завданням групи буде розробка конкретних процедур для розв'язання всіх чутливих питань у сфері національної пам’яті, у тому числі пов’язаних з пошуком, ексгумаціями, похованнями, вшануванням, реконструкцією та захистом меморіалів і місць поховань.

Меморандум вступив у дію з дня його підписання. Його реалізація розпочнеться після припинення військових дій в Україні, але сторони не виключають можливості розпочати співпрацю раніше.