14 жовтня - День захисників та захисниць України

14 жовтня - День захисників та захисниць України

14 жовтня Україна відзначає День захисників і захисниць, згадуючи всіх, хто в різні часи обороняв та боронить нині наші свободу, суверенітет і територіальну цілісність незалежно від роду діяльності та статі.

День захисників і захисниць України нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та військових традицій. Сучасні воїни примножують їх, шанують військове побратимство і взаємовиручку, схиляють голови перед полеглими і віншують героїзм живих.

Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо. 14 жовтня 1942 року є символічним днем створення Української повстанської армії.

Вперше це свято відзначається саме під такою назвою - День захисників та захисниць України, що нагадує нам, що оборона Батьківщини - це справа, яка не розділяє людей на статевою чи гендерною ознакою. Кілька десятків тисяч жінок взяло участь у захисті України в складі Збройних сил, а також інших військових та добровольчих формуваннях. Багато з них загинули, захищаючи рідну землю.

"В історіях багатьох країн є війна за Незалежність. Зараз Україна веде свою війну за Незалежність  - російсько-українську війну. У цій війні, як і в багатьох попередніх, чоловіки та жінки стали пліч-о-пліч, щоб захистити власну свободу та Батьківщину. Цього року ми вперше акцентуємо, що захист свободи та Батьківщини не пов`язаний з диференціацією статей, а стосується лише таких загальнолюдських якостей, як гідність, хоробрість, партіотизм", - пояснив голова Українського інституту національної пам`яті Антон Дробович

Згадаймо сьогодні чин усіх поколінь борців за волю України. Віддаймо шану всім загиблим. Виявімо повагу живим захисникам і захисницям!

Дізнатись більше про жінок, які загинули, захищаючи Україну можна у проєкті "Жінки, які загинули за Україну", який створили Жіночий Ветеранський Рух за підтримки УІНП.

Дізнатись більше про День захисників та захисниць України можна в інформаційних матеріалах, які підготували співробітники Інституту.