«Локальна пам'ять»: декомунізація на Полтавщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  декомунізація на Полтавщині та інші новини регіонів

24 березня в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського відбувся круглий стіл до 400-річчя надання Магдебурзького права Чернігову, з участю місцевих істориків, освітян та представників Українського інституту національної пам'яті. 

На круглому столі обговорювали вплив магдебурзького права на формування міської культури у Чернігові. Також ішлося про пам'ятки культури міста, які виникли завдяки магдебурзькому праву. 


20 березня у Чернігові відзначили 384-ту річницю з дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Вранці у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної Церкви України відслужили заупокійну літію за гетьманом України Іваном Мазепою. Представники громадськості та влади поклали квіти до пам’ятника Івану Мазепі на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Після покладання квітів відбулася музейна зустріч з участю науковців та представників громадськості у будівлі Колегіуму, який побудований на кошти Івана Мазепи.


Полтавський обласний краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, Полтавський офіс УІНП та Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені Івана Котляревського організували експонування виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917–1921».

Презентація виставки відбулася 17 березня, у 106-ту річницю від дня створення Української Центральної Ради. На відкритті були присутні полтавські медійники, співробітники Центру національно-патріотичного виховання учнівської молоді, курсанти Полтавського військового коледжу та студенти Полтавського технічного університету. Саме УЦР вперше у XX столітті проголосила незалежність України. 

Презентували виставку регіональний представник УІНП Олег Пустовгар та завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею Наталія Кузьменко. Виставка демонструватиметься публічно протягом місяця в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського.


З ініціативи Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті та громадської організації «Декомунізація. Україна» у селі Середняки Петрівсько-Роменської громади Миргородського району Полтавської області демонтували  пам’ятник більшовику та письменнику Максиму Горькому.

Демонтаж здійснили комунальні служби спільно зі Середняківським старостатом. 

За словами регіонального представника УІНП в Полтавській області Олега Пустовгара, наразі на демонтаж очікують ще два пам’ятники Максиму Горькому – у селі Загребелля Чорнухинської громади та місті Решетилівка.


З нагоди 384-ї річниці від дня народження Івана Мазепи в Центральній бібліотеці Полтави відбулося просвітницьке зібрання, присвячене символам у публічному просторі міста.

У зібранні взяли участь науковці, громадські діячі, представники міської влади.

На заході регіональний представник УІНП у Полтавській області Олег Пустовгар наголосив, що вторгнення росіян посилило суспільний запит на утвердження національної ідентичності, нівеляцію антиукраїнської спрямованості російських міфів та подолання наслідків російської шовіністичної політики, зокрема очищення публічного простору від символів російської імперськості. Зокрема, представник Інституту звернув увагу, що настав час очистити публічний простір Полтави від російських імперських маркерів.


Депутати Краснолуцької сільської ради Миргородського району Полтавської області перейменували у селах громади 22 об’єкти топоніміки в межах кампанії з позбавлення російських імперських та радянських назв.

Перейменування відбулись у селах Римарівка, Сватки, Ціпки, Гречанівка, Красна Лука, Бірки. 

Ухваленню рішення передували громадські консультації з жителями громади, онлайн-голосування на офіційному сайті та напрацювання профільної комісії, до складу якої, зокрема, входив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


З ініціативи Полтавського офісу УІНП з публічного простору низки громад Полтавщини усунули об’єкти, які підлягали декомунізації. 

З фасадної частини головної будівлі вокзалу станції «Полтава Південна» демонтували герб СРСР. 

У селі Білики Полтавського району комунальні служби прибрали пам'ятний знак із зображенням Кремля, а також меморіальні дошки, присвячені Леніну та 50-річчю Жовтневого перевороту 1917 року. 

У місті Зінькові демонтували меморіальну дошку до 50-річчя Жовтневого перевороту 1917 року, а також зафарбували герб СРСР на приміщенні відділення поштового зв’язку «Укрпошти». 


У Полтаві відбувся обласний онлайн-семінар «Актуальні питання діяльності музеїв при закладах освіти системи Міністерства освіти і науки України». Його організували  Український інститут національної пам’яті, департамент освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді та Полтавська академія неперервної освіти ім. М. В. Остроградського.

До семінару долучилося 150 учасників: керівники музеїв закладів освіти, спеціалісти органів управління освітою, співробітники державних музеїв, науковці закладів вищої освіти, працівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, музейники з інших областей України. 

Регіональний представник УІНП у Полтавській області Олег Пустовгар привернув увагу присутніх до назрілої потреби оновлення музейних експозицій шляхом відмови від радянських та російських сенсів й наповнення новими краєзнавчими дослідженнями про місцеві події й земляків.

Начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах УІНП Олена Охрімчук розповіла про освітні проєкти Інституту. Також у межах семінару відбулася презентація  посібника УІНП щодо оновлення змісту експозицій музеїв «Революція в музеї».

За словами завідувачки сектора методичної роботи Ганни Байкєніч, у посібнику УІНП як навчально-методичному виданні оприлюднили також низку інформаційних та довідкових матеріалів.