«Локальна пам'ять»: просвітницькі заходи на Чернігівщині й Волині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  просвітницькі заходи на Чернігівщині й Волині та інші новини регіонів

18 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбувся круглий стіл до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут.

Його організували Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових, Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП, Північноукраїнський інститут імені Героїв Крут Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна Академія управління персоналом», Національний університет «Чернігівська політехніка», Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського, комунальний заклад «Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр» Чернігівської обласної ради, Академія Державної пенітенціарної служби України.

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко розповів, як російська пропаганда постійно намагалась затерти історію Акту злуки УНР та ЗУНР та створити ідею того, що саме Сталін став першим, хто об’єднав західні та східні українські території.


11 січня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація проєкту Ірини Баковецької-Рачковської «Полісся як всесвіт».

Під час заходу згадали всіх мучеників-українців, поговорили про культ роду, важливість продовжувати традиції, досліджувати регіональну культуру, відходити від шароварщини і повертатися до першоджерел. Ірина Баковецька-Рачковська презентувала свої книги «Полісся як Всесвіт» і «За Божим Духом», лірник Андрій Ляшук виконав багато псальмів і кантів під ліру, майстер Ярослав Рачковський розповів про традицію виготовлення прикрас і провів майстер-клас з виготовлення кулона з бурштину.

На завершення відбулося частування гастроспадщиною – холодною юшкою з грибами та оселедцем та радивилівськими «голубцями із млинцями». Представниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук у виступі наголосила, що цей захід є прикладом як можна вшанувати національні традиції та популяризувати їх серед населення.


15 січня у Волинському національному університету імені Лесі Українки відбулася зустріч представниці Західного відділу УІНП Лесі Бондарук із учасницями Акме-Університету для людей старшого віку.

Вона продемонструвала відеофільм «Діалоги про війну», а також розповіла про діяльність Українського інституту національної пам’яті. На завершення студентки Акме-Університету ставили чимало запитань про політику національної пам’яті у нашій державі.