Архів національної пам’яті не отримав пропозицій від активістів щодо фасаду

Команда Архіву національної пам’яті не отримала пропозицій від активістів, які переймалися долею фасаду будівлі архіву.

Більше двох місяців тому, 27 липня 2020, команда Архіву національної пам’яті провела робочу зустріч з активістами Дмитром Соловйовим та Савелієм Барашковим, які переймаються долею архітектури бруталізму. Під час спілкування обговорювався майбутній фасад будівлі ГДА УІНП на Пухівській, 7.

Приводом до зустрічі стало їхнє занепокоєння виглядом фасаду будівлі після необхідної реконструкції. Колектив Архіву ініціював діалог, продемонстрував активістам проєктну документацію щодо фасаду і відповів на всі супутні питання. 

Після їхнього ознайомлення із проєктом фасаду і фотографування документів було домовлено, що впродовж двох місяців – до 28 вересня 2020 включно –  активісти вивчать матеріали і нададуть пропозиції конкретних рішень щодо реконструкції зовнішнього вигляду будівлі Архіву національної пам’яті. Учасники зустрічі дійшли згоди, що пропозиції мають ґрунтуватися на усіх необхідних будівельних та технологічних  нормах та стандартах держави із побудови архівного приміщення.   Адже без цього будівля не буде здана в експлуатацію.

Команда ГДА УІНП засвідчила, що готова врахувати пропозиції активістів, а також, у разі необхідності, провести додаткові робочі зустрічі. Однак упродовж домовленого часу співробітники Архіву не отримали від активістів пропозицій щодо реконструкції фасаду будівлі на Пухівській, 7.

Наразі команда Архіву національної пам’яті докладає зусиль, щоб отримати фінансування на реконструкцію приміщення у 2021 році. Цього року в Архіву вже забрали 57,6 млн грн на будівництво, які пішли у фонд боротьби з коронавірусом. 

29 вересня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради підтримав виділення фінансування на реконструкцію Архіву національної пам`яті. Надалі це питання вирішуватиметься на засіданні Комітету з питань бюджету, яке має відбутися до 20 жовтня.