Деколонізація: Інститут продовжив серію семінарів для територіальних громад

Деколонізація: Інститут продовжив серію семінарів для територіальних громад

Семінар «Актуальні питання виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» Деколонізація та декомунізація в Україні як фактор безпеки і захист національної ідентичності» відбувся на Полтавщині 3 жовтня та 26 вересня на Харківщині.

У навчанні взяли участь понад сто державних службовців районних військових адміністрацій, посадовців органів місцевого самоврядування Полтавщини, музейників, студентів та викладачів кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету, Полтавської академії неперервної освіти імені Остроградського.

«В Полтаві дуже актуальним є питання усунення із символічного простору пам’яток на честь перемоги Московського царства в Полтавській битві. Тож для міської громади, як і всіх громад області, головним завданням є робота над механізмами реалізації закону про деколонізацію», – сказав представник Інституту в Полтавській області Олег Пустовгар, який виступив модератором заходу. Він, окрім того, розкрив питання відновлення національної пам’яті через очищення топонімічного простору населених пунктів Полтавщини від назв і символіки, пов’язаних із державою-агресором.

Інші спікери семінару зосередилися на важливих для реалізації закону темах. Зокрема, Олена Охрімчук презентувала інформаційні та освітні проєкти інституту та розповіла про зміст основних положень посібника матеріалів, рекомендацій і документів для органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо виконання вимог деколонізаційного закону.

«Деколонізація як запобіжник просування ідей «руского міра» – такою була тема лекції Марії Тахтаулової. Богдан Короленко виголосив доповідь «Що таке пропаганда і символіка російської імперської політики. Дорожню карта правових процедур щодо виконання деколонізаційного і декомунізаційного законодавства». Серед іншого він висвітлив питання перейменування сіл і міст та привернув увагу до приведення суб’єктами права власності у відповідність із законом знаків для товарів і послуг, що містять символіку російської імперської політики.

Сергій Бутко презентував дорожню карту стратегії очищення від російських імперських маркерів меморіального простору, а секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті, директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета надав органам місцевого самоврядування методичні рекомендації щодо ексгумації та переміщення з публічного простору поховань, які є маркерами комуністичного тоталітарного режиму.

Організатори: Український інститут національної пам’яті спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної військової адміністрації та Полтавським регіональним центром підвищення кваліфікації.

На Харківщині подібний семінар відбувся в партнерстві Інституту з Харківською обласною військовою адміністрацією, Департаментом культури і туризму.

До нього долучилися державні службовці місцевих військових адміністрацій, посадові особи органів місцевого самоврядування, працівники відділів культури, керівники музеїв, бібліотекарі всіх 55 територіальних громад Харківської області.

Захід відкрила начальниця управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Олена Охрімчук, яка окреслила усю нагальну необхідність переосмислення імперського минулого, прощання з міфами та упередженнями, які століттями системно нав’язувалися українцям.

Співробітники Інституту Леся Бондарук, Богдан Короленко, Марія Тахтаулова виступили із доповідями, окреслили проміжні результати перебігу деколонізації в регіоні, ознайомили слухачів з особливостями імплементації Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Модерувала захід начальниця Північно-східного відділу Інституту Марія Тахтаулова, яка також коментувала регіональні особливості очищення публічного простору від російської імперської та комуністичної тоталітарної символіки і надавала відповідні рекомендації.