Деколонізація: у Чернігові проведено семінар для посадових осіб територіальних громад

30-31 жовтня Український інститут національної пам'яті провів семінар «Практичні аспекти реалізації Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» у Чернігові в партнерстві із  Чернігівською обласної військовою адміністрацією та Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації. До роботи долучилися посадові особи 52 територіальних громад Чернігівської області.

«Російська пропаганда ще з ХVІІІ століття системно вкидала в український простір різні імперські міфи про буцімто наше спільне походження, історію, героїв. Потрібно розуміти, що маніпуляція минулим є ідеологічною зброєю, якою ворог користується століттями, а не тільки зараз. Ми маємо позбавити його цієї зброї. В тому полягає перше завдання української політики деколонізації. І друге завдання, – це відновлення власної національної гідності через відображення української історії в топонімічному та меморіальному просторі громад», – наголосив в.о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Начальник Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах УІНП Олена Охрімчук розкрила тему деокупації свідомості як частини ментального спротиву російському агресору, показавши на прикладах, як російська імперська пропаганда деколонізувала українців, фальсифікувала нашу історію і як це розмивало українську національну ідентичність, а також поінформувала про зміст основних положень посібника матеріалів, рекомендацій і документів для органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо виконання Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Начальник Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова у виступі «Деколонізація як запобіжник просування ідей «руского міра». Деколонізація топонімії» пояснила суть ідеології рашизму та його витоки. Також слухачів зацікавила частина доповіді про топонімічні принципи та правила  створення топонімічних ансамблів, які б відображали реальну українську історію і її видатних діячів.

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко детально розповів, що таке пропаганда і символіка російської імперської політики, презентував дорожну карту стратегії очищення від російських імперських маркерів меморіального простору, таких як пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки, зображення, надавши рекомендації щодо виявлення російської імперської символіки в меморіальному просторі.

Механізми і процедури усунення з публічного простору об’єктів культурної спадщини, які містять російську імперську символіку, увічнення пам’яті відомих подій та видатних земляків – борців за незалежність України, роз’яснення щодо оформлення документів, необхідних для перейменування об’єктів топоніміки, представили заступник начальника відділу охорони культурної спадщини управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОВА Олександр Богуш, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, начальник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

Всім учасникам цього навчання організатори передадуть презентації доповідачів для використання в роботі.