Для посадовців територіальних громад Вінниччини та Одещини провели семінари з актуальних питань деколонізації

Український інститут національної пам’яті провів методичний онлайн-семінар «Актуальні питання виконання Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» для посадовців територіальни громад Вінницької та Одеської області.

На Вінниччині семінар відбувся у партнерстві з Вінницькою обласною військовою адміністрацією, Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА та Вінницьким регіональним центром підвищення кваліфікації. До активної роботи долучилися посадові особи 45 територіальних громад Вінницької області.

«Усунення з публічного простору символіки російської імперської політики відкриває можливість для громад пізнати власне минуле, повернути в пам’ять рідні назви, увічнити імена тих, ким маємо пишатися», – зазначив на початку заходу  співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.

 Начальник управління забезепечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах Олена Охрімчук у виступі розкрила тему деколонізації в широкому сенсі – не лише як  усунення ворожих маркерів в публічному просторі, а й як подолання імперських міфів у свідомості українців.

Начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Марія Тахтаулова розповіла про деколонізацію як запобіжник просування ідей «русского міра», що в умовах повномасштабного вторгнення РФ в Україну є вагомою частиною нашого інформаційного спротиву агресору.

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко представив інформацію щодо стратегії очищення меморіального простору від російської імперської символіки та конкретні кроки, які мають здійснити посадові особи територіальних громад на виконання деколонізаційного Закону.

Також корисними були методичні рекомендації щодо ексгумації та переміщення з публічного простору поховань, які є маркерами комуністичного тоталітарного режиму, від секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті, директора меморіально-пошукового центру «Доля» Святослава Шеремета. Про особливості очищення топоніміки населених пунктів Вінниччини від назв і символіки, пов’язаних із державою-агресором розповів начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Цього ж дня схожий семінар відбувся в Одесі. Його організував Український інститут національної пам’яті спільно з Управлінням культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної (військової) адміністрації.

Службовці 100 територіальних громад області мали змогу ознайомитися з колоніальною політикою Російської імперії на Півдні України, її етапами від кінця XVIII до початку ХХ століття. Цю тему розкрив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, а Олена Охрімчук розповіла про законодавство України у сфері відновлення та збереження національної пам’яті та представила проєкти Інституту з популяризації історії України. Змістовною була й доповідь Марії Тахтаулової про особливості формування топонімічного простору населених пунктів та важливість увічнення в ньому власної історії.

А ось регіональні особливості очищення Одещини від маркерів російської імперської та комуністичної символіки представив учасникам семінаруспівробітник Південного відділу Олександр Городилов. Він довів необхідність дотримуватися законодавства у сфері захисту національної пам’яті, особливо в момент агресії проти нашої держави та спроб здійснити історичну ревізію нашого минулого ворожою пропагандою.