До Дня Державності УІНП презентував анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин»

До Дня Державності УІНП презентував анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин»

28 липня вперше відзначаємо День Української Державності. Про зміст і значення нового свята Український інститут національної пам’яті розповів під час пресконференції в «Укрінформі». А також – презентував новий анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин».

Нове свято покликане нагадувати всім, що історія України – це не 30 років незалежності й навіть не 100 років, якби ми починали відлік від Української Народної Республіки, яка постала в 1917 році. Наші державні традиції вкорінені у Київській Русі, розповів під час пресконференції заступник голови Українського інституту національної пам’яті  Володимир Тиліщак. У День Державності ми вшановуємо всі етапи українського державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

«В умовах інформаційної війни проти України, яку давно розгорнула і продовжує Росія, маніпулюючи історичними фактами, розуміння нашої історії в усій її тяглості є надзвичайно важливим», – говорить Володимир Тиліщак.

Учасники пресконференції (справа наліво): Олена Кравчук, продюсер проєктів студії Idea Media Group; Максим Ярмистий, перший заступник голови УІНП; Володимир Тиліщак, заступник голови УІНП; Кирило Галушко, історик, публіцист, координатор проєкту «Лікбез. Історичний фронт». Включенням доєднався голова УІНП Антон Дробович. Фото: Укрінформ

«День Державності дає змогу звертатися до різних етапів нашої історії і розуміти їхню вагу у формуванні того, що є сьогодні Україною», – говорить історик, публіцист, координатор проєкту «Лікбез. Історичний фронт» Кирило Галушко. Він наголошує, що важливо піднімати теми, які до цього були поза увагою, тому що не лише територія, а й вся наша історія є об’єктом агресії, й історичний фронт, на відміну від військового, не локалізований в окремих конкретних точках.

Анімаційний фільм

Саме тисячолітній тяглості української державності присвячений новий анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин», який презентували під час пресконференції.

15-хвилинне відео акумулює базовий наратив про історію України. Коротко й доступно, але вичерпно розповідає, як наші предки упродовж понад тисячі років творили на українських землях державні формування, і що цей процес державотворення простежується крізь усю нашу історію.

Ідея появи ролика належить міністру культури та інформаційної політики України Олександру Ткаченку. Його створила студія Idea Media Group у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті. Ролик має версії з україномовними та англомовними субтитрами. 28 липня, у День Української Державності, його було оприлюднено на онлайн-ресурсах Українського інституту національної пам’яті та показано в ефірі телеканалів. У відповідь на звернення, інститут готовий надавати ролик для трансляції та розміщення.

Крім анімаційного фільму, Український інститут національної пам’яті підготував та поширив інформаційні матеріали, тест на знання історії української державності та інфографіку, що сучасна Україна успадкувала від різних державних формувань українців із попередніх історичних періодів. Заохочуємо до використання та поширення матеріалів.

Тестування для держслужбовців і претендентів на громадянство

Проте заходи до Дня Української Державності мають не лише інформаційний характер.

«Ми консультували урядові структури щодо наративу до цього дня і плану заходів. Це дуже системний план, який передбачає абсолютно різні заходи, зокрема йдеться про тестування з історії української державності при оцінюванні і призначенні державних службовців на посади державної служби, а також – перевірку знань з історії української державності у претендентів на українське громадянство», – розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. Він також наголосив на важливості такого кроку:

«Дуже важливо, щоб люди, які хочуть набути українське громадянство, розуміли, що таке Україна, який шлях пройшла наша спільнота, щоб стати цією державою, які державотворчі процеси відбувалися, щоб цінність нашого громадянства була усвідомленою. І так само люди, які працюють на українську державу, щоб вони відчували, що не просто прийшли на роботу, а стоять на плечах багатьох поколінь людей, завдяки яким ця держава відбулася, і що ця держава є цінністю».

Візуалізація вгорі: айдентика до Дня Української Державності, розроблена Міністерством культури та інформаційної політики України

Інфографіка