Голова УІНП: “Будівництво музею пам’яті жертв Бабиного Яру має бути серед пріоритетів держави у гуманітарній сфері наступного року”

Голова УІНП: “Будівництво музею пам’яті жертв Бабиного Яру має бути серед пріоритетів держави у гуманітарній сфері наступного року”

29 вересня в Україні вшановують пам’ять жертв розстрілів у Бабиному Яру.

29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли в урочищі Бабин Яр у Києві 33 771 єврея. За два роки нацистської окупації міста у 1941-1943-му тут загинули понад 100 тисяч цивільних громадян та військовополонених. Традиційно 29 вересня у Бабиному Яру відбуваються меморіальні заходи.

Голова українського інституту національної пам’яті Антон Дробович поклав квіти до пам'ятного знаку всім жертвам нацистів та, за єврейською традицією, камені на знак пам’яті про загиблих до “Менори”, а також відвідав будівництво Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру.

“Будівництво Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру має стати одним із пріоритетів держави у гуманітарній сфері наступного року. Ми дуже сподіваємося, що, приймаючи бюджет на 2021 рік, парламент врахує потребу фінансування цього музею, і він буде завершений, як і заплановано, та відкриється до 80-х роковин трагедії, 29 вересня 2021 року”, – зауважує Антон Дробович.

Майбутній Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру входить у структуру Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” та розташується в історичній будівлі колишньої контори Єврейського кладовища на вулиці Юрія Іллєнка, 44. Зараз ця будівля реконструюється.

“Сама будівля колишньої контори Єврейського кладовища є експонатом та німим свідком трагічних подій, що відбулися в Бабиному Яру у вересні 1941 року, – розповідає директор Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” Борис Глазунов. – Тож символічно, що Меморіальний музей розташується саме в ній. У будівлі вже відновили дах, що дуже важливо для її збереження. За рахунок підвалу та мансарди площу приміщення збільшили майже вдвічі, з 783 до 1453 м кв. Далі потрібно облаштувати фасади та провести інженерні мережі”.

Майбутній музей включатиме меморіальний та науковий комплекси, тож йдеться як про вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, так і про продовження дослідження цієї трагедії.

Цього року в рамках пам’ятних заходів заповідник організував поруч із “Менорою” виставку речей розстріляних у Бабиному Яру та творів мистецтва, присвячених трагедії.

Історична стаття про розстріли в Бабиному Яру

Фото: Ігор Кромф