Голова Українського інституту національної пам’яті та новопризначений Посол Держави Ізраїль обговорили напрямки співпраці

Голова Українського інституту національної пам’яті та новопризначений Посол Держави Ізраїль обговорили напрямки співпраці

1 вересня в Українському інституті національної пам’яті відбулася зустріч голови Інституту Антона Дробовича з Надзвичайним і Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Міхаелем Бродським.

Сторони обговорили поточну співпрацю між Інститутом і Посольством у сфері історичної пам’яті, а також окреслили перспективні напрямки майбутнього співробітництва.

Серед іншого, під час зустрічі підіймалися питання реалізації спільних проєктів в освітній сфері та розвитку наукового діалогу між українськими й ізраїльськими істориками.

«Ми цінуємо плідну та конструктивну співпрацю з Посольством Держави Ізраїль в Україні, зокрема у питаннях збереження місць давніх поховань українських євреїв, віднайдення ефективних інструментів ведення історичного діалогу, меморіалізації жертв Бабиного Яру та інших місць пам’яті про Голокост. Домовилися з паном Міхаелем Бродським продовжити раніше задумані проєкти та означили напрямки пріоритетних дій, зокрема йдеться про наукові та освітні проєкти для посилення контактів між дослідниками, студентами та молоддю», – прокоментував результати зустрічі голова УІНП Антон Дробович.

«Між Ізраїлем та Україною тридцять років двосторонніх відносин, але зв'язок між нашими народами набагато глибший, тож ми повинні знати, як досліджувати спільну історію й разом дивитися вперед», – цитує пана Посла офіційна сторінка Посольства Ізраїлю в Україні на фейсбуці.

Сторони також обмінялися побажаннями миру для обох країн. Голова Українського інституту національної пам’яті подарував Міхаелю Бродському репродукцію картини Пабло Пікассо «Голуб з гілкою маслини» та запросив його відвідати Пархомівський музей на Харківщині, де зберігається її оригінал.

Нагадаємо, у січні 2020 року голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зустрічався з попереднім Послом Ізраїля в Україні Джоелем Ліоном. З того часу Інститут та Посольство співпрацювало в межах ряду ініціатив. Зокрема, за сприяння та підтримки Посольства Ізраїля в Україні 6 навігаційних та 6 інформаційних стендів українською, англійською мовами та на івриті були встановлені на території Бабиного Яру, на основних точках перетину потоку відвідувачів.