Інститут довів своє право в суді надавати відповіді громадянам

З 2017 року у судах Києва розглядалася справа за позовом громадянки України стосовно відповіді Українського інституту національної пам’яті іншому громадянину (журналісту Інтернет-видання «Страна.ua») щодо того, чи підпадає символіка дивізії військ СС «Галичина» під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Ця подія отримала широкий резонанс в інформаційному просторі та спричинила ряд емоційних заяв недобросовісних політиків, а також публікацій у ЗМІ, що містили хибну інформацію, буцімто справа стосувалася визнання символіки дивізії військ СС «Галичина» символікою нацистського тоталітарного режиму.

Насправді ж, і рішення суду першої інстанції (Окружного адміністративного суду міста Києва) від 27 травня 2020 року, і постанова апеляційної інстанції (Шостого апеляційного адміністративного суду) від 23 вересня 2020 року стосувалися права Інституту надавати відповіді на звернення громадян. Жодних історичних, етичних чи юридичних оцінок символіці дивізії військ СС «Галичина» апеляційний суд не надавав.

У цьому можна переконатися, якщо ознайомитися з повним текстом рішення в цій справі у реєстрі судових рішень. 

Відтак, суд підтвердив, що жодних протиправних дій Інститут не вчиняв і надалі може надавати відповіді на звернення громадян у межах своєї компетенції.

Детальніше ми розібрали цю справу у блозі на LB.ua.