«Локальна пам'ять»: оновлення «Харківщинознавства» в школах та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: оновлення «Харківщинознавства» в школах та інші новини з регіонів

 

Комісія з реабілітації на Вінниччині, робота на полігоні "Татарка" в Одесі, зміни до підручника "Харківщинознавство", а також інші новини з регіонів у сорок восьмому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять"

12 вересня проведено круглий стіл на честь 32-ї річниці Установчого з’їзду НРУ у Чернігові. Організаторами заходу стали Чернігівська обласна організація Народного Руху України, обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

«Чернігівці й Чернігівщина зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність України. Наша делегація прибула на Установчий з’їзд практично без втрат, незважаючи на протидію комуністичної влади. Її очолив Валерій Сарана, який був членом оргкомітету з’їзду. Серед наших делегатів був легендарний Левко Лук’яненко, який і особисто, і як член УГС, зробив величезний вплив на утвердження РУХу, як провідної сили у виборенні державної незалежності. Так, саме завдяки його позиції й залізній волі оргкомітет таки добився від комуністичної влади, щоб з’їзд відбувся саме в столиці України, а не в Литві. Друге, він, один із небагатьох виступаючих, відкрито і абсолютно чітко заявив, що ми боремося за самостійність України. Мабуть не тільки для мене, а й для всіх делегатів «Козацький марш», яким починалися та завершувалися всі засідання, символізує Установчий з’їзд Народного руху України — сигнал до боротьби та перемоги», — згадував регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Учасники заходу презентували експозицію Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині та документи й матеріали того часу.


16 вересня у Полтаві панахидою вшанували 18 українських захисників російсько-української війни, які влітку цього року віддали своє життя за нашу країну. 

Помолилися й за всіх загиблих  за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих захисників України. Традиційно захід організували Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, Полтавська єпархія ПЦУ та Кафедральний Свято-Успенський собор.

У вшануванні взяли участь курсанти й викладачі Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут та співробітники Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Панахиду відправив старший капелан Полтавської єпархії ПЦУ отець Іоан (Луценко). Він пом’янув імена кожного з 18 вбитих влітку 2021 року російськими окупантами та проросійськими сепаратистами воїнів російсько-української війни.

«Маємо пам’ятати наших героїв, знати як відбувається відсіч російській агресії, пам’ятати, якою ціною Україна платить за свою незалежність», - звернувся до присутніх отець Іоан.


13  вересня відбулося засідання Координаційної ради з національно-патріотичного виховання про Харківській обласній державній адміністрації. Участь у засіданні та обговоренні взяла начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Прдеставниця УІНП звернулася до присутніх з проблематики викладання курсу «Харківщинознавство» в школах області, зокрема акцентувала увагу на необхідності оновлення підручника з цього курсу, останнє перевидання якого відбулося у 2011 році.

«Знайомство з історичною частиною посібника засвідчує, що матеріал викладений там, багато у чому застарів та не відповідає нормам діючого законодавства. Особливо це стосується історії Харківщини у ХХ столітті, а саме: встановлення радянської влади, сталінського тоталітарного режиму, Другої світової війни тощо. З очевидних причин у посібнику відсутня інформація про Революцію Гідності, внесок харків’ян та мешканців області у боротьбу з російським агресором, загалом зміни, що відбулися на Харківщині після Майдану. Очевидно, що посібник потребує суттєвого доопрацювання», –зазначила Тахтаулова.

Координаційна раду ухвалила звернутися до Департаменту науки і освіти ХОДА з пропозицією перевидання підручника з курсу «Харківщинознавство».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


9 вересня в Ізмаїлі відбулася презентація проєктів Українського інституту національної пам’яті для курсантів місцевого Військового ліцею. Захід провів керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Він ознайомив з курсантами з відеоматеріалами інституту, передав закладу друковані видання інституту, розповів про державну політику реалізації захисту національної пам’яті та про кроки, що здійснюються в напрямку військово-патріотичногго виховання молоді. Окремої уваги Сергій Гуцалюк торкнувся Бесарабського регіону, центром якого залишається Ізмаїл.

“Російська пропаганда нас запевняє, що тут, в українській Бесарабії має бути якісь південний схід, або “юго-восток", мовою оригіналу. Будь-яка людина, яка погляне на мапу України зрозуміє, що до сходу України цей регіон немає жодного відношення. І це лише логічні висновки. Ми ж йдемо далі. Вже зараз в Ютубі є кілька роликів, присвячених цьому регіону. Це і донські козаки, що осіли тут, на берегах Дунаю, ховаючись від Російської Імперії. Це й козаки-мазепинці, що перейшли сюди, рятуючись від російського імперіалізму. Це й багата історія Білгорода-Дністровського. Це й дотична до цього регіону Ханська Україна… Ну не можливо цей регіон, його багату та строкату історію хоч якось вплести в російський неоімперіалістичний нарратив. І ми доводимо, що спекуляції на проросійських темах тут - це не те, що б шкідливі, а абсурдні”, - заявив Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


Начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк провів виїздну роботу на спецоб’єкті НКВС “Татарка” на 6-му км. Овідіопольської дороги в Одесі. Зокрема, на місці він ознайомився зі щоденними звітами пошукової групи та проінспектував роботи, що ведуть тут дослідники.

“Страшне місце. Ми постійно мусимо сюди приїжджати і вкотре серце стискається від розуміння, яку епоху ми пережили. Людей сюди звозили не лише з Одещини, а й Молдавської автономії, де такого полігону не було. Розстріляних тут просто пересипали сміттям, аби ніхто ніколи не дізнався про масштаб жертв. На сьогодні ми можемо говорити лише про тих людей, списки яких вдалося віднайти в архіві. Тобто це ті, яких знищили за документальним рішенням. Чи є тут рештки людей, яких було вбито поза цією фіксацією - питання відкрите ”, - прокоментував Сергій Гуцалюк.

Південний міжрегіональний відділ УІНП продовжує контролювати пошуки могильників жертв комуністичного терору на спецоб’єкті “Татарка”.

Фото: Південний відділ УІНП


На запрошення організаторів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у семінарі “Визнання “Пласту” і державна підтримка пластового руху” та презентував для учасників діяльність та проєкти Інституту, що можуть бути корисними для пластунів.

“Ми робимо з вами одну справу. Бо ви відроджуєте традиційний український скаутській рух, що зародився на початку минулого століття, а це вже наша спільна справа. Ми раді, що в Одесі “Пласт” цікава для дітей структура, яка вкотре робить наші традиції модними й трендовими”, - заявив Сергій Гуцалюк і ознайомив гостей форуму з роботою Південного міжрегіонального відділу УІНП.

В заході також взяли участь представники ГО “Veterans HUB ODESA” Олександр Голопотелюк та Оксана Харітонова, представники пластового руху Ольга Антонова та Тетяна Асадова та представники ОТГ Одеської області.


В рамках робочого візиту до Шепетівки Хмельницької області начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко  з міським головою Шепетівки Віталієм Бузилем та заступником міського голови Віталієм Янушевським.

Принагідно Богдан Галайко презентував нові видання та проєкти Інституту та обговорив питання необхідності завершення декомунізації публічного простору на території Шепетівської громади. Сторони домовились про подальшу співпрацю у реалізації національної політики пам`яті в регіоні.

Фото: Центральний відділ УІНП


14 вересня у Ямпільському міському будинку дитячої та юнацької творчості в межах заходів з відзначення видатних осіб та 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років на Поділлі  «Пам’ятаймо славні дні Визвольних змагань»  відбулося засідання круглого столу «Антибільшовицький спротив на Поділлі: історія та пам'ять (до 100-річчя Бабчинецько-Ямпільського повстання)».

Участь у обговорення взяли представники Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, Вінницької обласної держадміністрації, Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат», ГО «Жива історія», Вінницької академії безперервної освіти, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Ямпільської міської ради, історики та краєзнавці Вінниччини, освітяни, представники ЗМІ.

У межах заходу було обговорено історію боротьби за українську державність в часі Української революції 1917-1921 рр на Поділлі, зокрема участь ямпільчан у Перших Визвольних змаганнях, Бабчинецько-Ямпільське антибільшовицьке повстання, а також питання відновлення національної пам'яті про події сторічної давнини. До 100-річчя  Бабчинецько-Ямпільського повстання організаторами заходу було видано інформаційні матеріали у вигляді брошури.


15 вересня у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації.

На засіданні комісією було розглянуто 128 заяв про визнання особи реабілітованою чи потерпілою від репресій. Відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання.

Члени обласної комісії з реабілітації розглянули на засіданні 128 заяв та відповідний пакет документів до них, а також перевірили факт обвинувачення та призначення покарання. За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ та передано до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.


16 вересня начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Богдан Галайко провів робочу зустріч з ректором КЗВО "Вінницька академія безперервної освіти", доктором історичних наук, професором Степаном Дровозюком.

У часі бесіди Богдан Галайко подякував пану ректору за сприяння і підтримку організації заходів з відзначення видатних осіб та 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. на Поділлі  «Пам’ятаймо славні дні Визвольних змагань». Для очільника відділу Інституту Степан Дровозюк презентував свіжий випуск журналу "Історичний калейдоскоп".