"Локальна пам'ять": співпраця УІНП з військовими у Вінниці й Одесі та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": співпраця УІНП з військовими у Вінниці й Одесі та інші новини з регіонів

Співпраця УІНП з військовослужбовцями у Одесі та Вінниці, відкриття меморіальної дошки в Чернігові, підбиття підсумків вікторини у Полтаві та інші новини з регіонів у дев'ятнадцятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".    

28 грудня на фасаді Музею національної пам’яті у селі Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області встановлено меморіальну дошку на честь видатного земляка, підполковника армії Української Народної Республіки та учасника Другого Зимового походу Митрофана Кузьменка.

Ініціатором вшанування пам’яті став голова правління громадської організації "Українська ініціатива" Юрій Косенко. Консультаційну підтримку створення місця пам'яті здійснював УІНП. 

В урочистому відкритті меморіальної дошки взяли участь учасники російсько-української війни Олег Куриленко та Олексій Гармаш,  а також та члени ГО "Українська ініціатива", представники органів місцевого самоврядування – Федір Лозян, голова Вертіївської ОТГ Оксана Кононенко.

Фото: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


30 грудня 2020 видання УІНП передано отримав музей на Луганщині

Керівник осередку ГО "Українська ініціатива" в Луганській області Олег Якубов передав Сватівському районному народному краєзнавчому музею останні видання Українського інституту національної пам’яті: комплект арт-плакатів, присвячених військовим діячам доби Української революції 1917—1921 років, книгу про Голодомор-геноцид «Пам’ять роду», настільний календар на 2021 рік «Українські жінки ХХ століття» та іншу історичну літературу.

Своєю чергою ГО «Українська ініціатива» отримала матеріали від співробітників Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергія Бутка (Чернігів) та Олега Пустовгара (Полтава).

Найближчим часом, такі самі комплекти матеріалів будуть передані у музеї в Троїцькому, Попасній та Міловому.

Фото: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


12 січня в Чернігові Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України відбулась панахида за воїнами, які у 2020 році віддали своє життя за нашу країну, а також всіх загиблих у боях за незалежність України.

Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман, капелани протоієрей Антоній та отець Олександр. Вони помолилися за кожного персонально з 56-ти воїнів, які у 2020 році віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих героїв в боях за незалежність України.

"Воїни, які захищають Україну, — миротворці, ціною власного життя й здоров’я вони несуть мир нашому дому — країні", — наголосив отець Роман.

На панахиді були присутні учасники російсько-української війни Юрій Потійко  і Юрій Коцюбинський.

Захід проведено відповідно вимог карантину та рекомендацій Чернігівської облдержадміністрації.

Фото: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


13 січня 2021 року, на платформі Zoom відбулась публічна онлайн-дискусія «На шляху до відновлення української держави: Козацтво на Поділлі».

Центральним доповідачем заходу став завідувач відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко. Модерував розмову начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Богдан Галайко.

Обговорили питання:

-Поділля та зародження українського козацтво,

- Українська шляхта Поділля та козацтво,

- Козаки Поділля та мусульманський світ

- Чому значна частина подільської шляхти підтримала національно-визольну війну під проводом Богдана Хмельницького

Дискусія відбулась у рамках проєкту "Дискусійний клуб" у співпраці Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" та Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Переглянути відеозапис дискусії можна за посиланням https://bit.ly/2XDmNWw


13 січня 2021 року, на базі Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка відбулась онлайн-конференція присвячена постаті українського історика Агатангела Кримського та його унікального видання «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного».

З вітальним словом, до учасників звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. 

Співробітник Інституту наголосив на важливості вшанування та величі постаті А.Кримського, його внеску у розвиток української науки, освіти та культури.

Нагадаємо, у 2021 році виповнюється 150 років з дня народження Агатангела Кримського (1871–1942), вченого, академіка, сходознавця, філолога, письменника, історика, перекладача.


11 січня 2021 року, на запрошення керівництва 101 окремого полку зв’язку Повітряних сил Збройних сил України (м. Вінниця) начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко взяв участь в урочистостях з нагоди початку нового навчального року.

Для офіцерського та сержантського складу військової частини Богдан Галайко провів історико-просвітницьку бесіду про визначного українського державного та військового діяча Богдана Хмельницького (до 425-річчя його народження).

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


5 січня 2021 року, в кафедральному соборі Різдва Христового Православної Церкви України в Одесі відбулася традиційна панахида за українськими воїнами, які віддали життя за Батьківщину впродовж 2020 року.

Вже за традицією співорганізаторами спільної молитви виступили Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів України, Православна Церква України, Veterans HUB Odesa.

Чин панахиди звершив єпископ Одеський і Балтський Павло. Йому співслужили клірики собору протоєреї Ярослав Бугринець та Андрій Волошин.

“Любов до Бога починається з любові до ближнього. Воїни, за яких ми молилися сьогодні, віддали свої життя з любові до свого народу, своїх братів і сестер. Ми можемо жити в безпеці тільки тому, що смертельні удари війни щоденно приймають на себе наші Герої. Цього разу ми згадували всіх полеглих за 2020 рік...”, - зазначив єпископ Одеський і Балтський Павло.

Помолитися та віддати шану загиблим Героям прийшли начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк, співробітники відділу Уляна Громович та Олександр Городилов, учасник російсько-української війни, представник від Одеської області в Раді ветеранів при Міністерстві ветеранів Олександр Голопотелюк, начальник відділу Одеської області Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук, та головний спеціаліст відділу Іван Чміль, матері загиблих та члени їх родин, викладачі та курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ, учасникиросійсько-української війни, ветерани, волонтери та небайдужі одесити.

Цього разу згадували 56 українських захисників, які загинули в зоні проведення операції об'єднаних сил захищаючи цілісність і незалежність України 2020 року.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


11 січня 2021 керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк передав до відділу військово-цивільної співпраці ОК "Південь" комплекти плакатів "Визначні діячі Української революції 1917-1921 років" та каталог видань Українського Інституту національної пам'яті.

"Нам важливо, щоби воїни були мотивованими не лише фізичною підготовкою, але й розумінням своєї надважливої місії захисту своєї Батьківщини. А для цього треба знати і своїх Героїв, а не тих, кого нам під виглядом героїв підсовували і продовжують це робити. Тому ми зацікавлені поглиблювати і розвивати співпрацю з військовими по всій країні", - заявив Сергій Гуцалюк.

Також з представниками військових було обговорено плани про спільні дії та роботу у цьогоріч.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


Полтавські телеканали показали документальні фільми Українського інституту національної пам’яті  про українських дисидентів-політв’язнів.

 Фільми УІНП про Ірину Стасів-Калинець та Миколу Руденка нещодавно показали полтавські телеканали "Центральний", "ІРТ" та "Місто+".

«Торік, у 2020 році виповнилося 100 років від дня народження  Миколи Руденка, а також 80 років, як народилася Ірина Стасів-Калинець. Ці ювілеї відзначилися на державному рівні з ініціативи УІНП та згідно з Постановою парламенту. Герої циклу є представниками дисидентського руху – вихідцями з різних регіонів України: Ірина Стасів-Калинець — зі Львова, а Микола Руденко — з  селища Юр’ївка на Донбасі. Цей важливий просвітницький відеоматеріал транслювався в рамках угод про інформаційну співпрацю, які з боку УІНП підписав голова Інституту нацпам’яті Антон Дробович та менеджментом полтавських телеканалів. Плануємо також у лютому продемонструвати фільм з цього циклу про Святослава Караванського  – українського мовознавця,  діяча ОУН, багатолітнього в’язня комуністичних концтаборів, в яких провів понад тридцять років, борця з русифікацією та за дубляж фільмів українською мовою, автора першого словника українських рим. А ще запрошуємо освітні та культурні установи використовувати  фільми Інституту нацпам’яті з просвітницькою метою», - наголосив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


У музеї «Поле Полтавської битви» підбили підсумки вікторини до 310-річниці Конституції Пилипа Орлика, яку влаштували Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви» та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті (УІНП). 

У вікторині взяло участь понад 30 поціновувачів вітчизняної історії, а переможцями згідно з рішенням журі стали: 15-річна Карина Демська із с.Гвардійське Хмельницького району Хмельницької області; спортивний журналіст, засновник одного з інтернет-видань Станіслав Майзус з Полтави; громадський активіст з Шишак Віталій В’юн; мешканка Лохвиці Лариса Козирка та мешканка Білоцерківського району Київської області учениця 11 класу Яблунівського навчально-виховного комплексу Аліна Лукашевич

Якраз після  новорічно-різдвяних свят переможці отримали призи-подарунки, серед яких, зокрема, серія артплакатів УІНП "Визначні діячі Української революції 1917 — 1921 років" та книга УІНП "Андрій Лівицький. Листування (1919-1953 роки)". 

«310-та річниця прийняття Конституції Пилипа Орлика у 2020 році відзначалася  на державному рівні. Тож ми прагнули привернути увагу громадськості до такої знакової події в історії Гетьманщини, як прийняття однієї з перших конституцій у світі. Карантинні обмеження не дають змоги проводити масштабні заходи. Тож, концентруємося на поширенні важливих історичних знань у мережі інтернет, зокрема у Facebook. Креативним і ефективним способом є інтернет-вікторини», - наголосив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.  


"Новинарня" за підтримки Українського культурного фонду випустила  короткометражне документальне просвітницько-краєзнавче відео про Михайла Остроградського (1870-1923) - контрадмірал, командувача Чорноморським військово-морським флотом України у період Української революції 1917-21 рр., борця за незалежність України у XX столітті, уродженця  села Пашенівка, яке нині належить до Хорішківського старостату Козельщинської селищної ради Полтавської області.

Експертом у ролику став регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Також про петлюрівського адмірала розповіли  режисер наукового документального фільму "Тризуб Нептуна" Іван Канівець та член вченої ради Науково-дослідного інституту українознавства Андрій Іванець. Відзнято коментарі бійців 36-тої бригади морської піхоти Збройних сил України імені Михайла Остроградського Данила Гусака й Дмитра Тичини.

«Взяв участь у підготовці цього відеоматеріалу до 150-річчя уродженця Полтавщини після того, як ґрунтовно ознайомився із монографією дослідника із Запоріжжя Ігоря Гриценка. Важливо, що саме Український культурний фонд посприяв донесенню до українців історичної правди про нашого земляка. Адже ця державна установа, яка співпрацює з Міністерством культури України й покликана підтримувати національну культуру, національну пам'ять та мистецтво, дбати про доступ громадян до національного культурного надбання», - прокоментував Олег Пустовгар