«Локальна пам'ять»: топонімічні реформи на Одещині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  топонімічні реформи на Одещині та інші новини регіонів

31 березня у Коледжі транспорту та компʼютерних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка» відбулася онлайн-лекція регіонального представника УІНП у Чернігівській області Сергія Бутка, присвячена першій річниці визволення Чернігівщини

«До 11 квітня 2022 року Збройні сили України повністю визволили всю територію північно-східної частини Київської області, Чернігівську та Сумську області, вийшли на державний кордон. Так завершилася перша стратегічна оборонна операція під час відкритого повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації на територію України. Повний провал і ганьба так званої «другої армії світу» у протиборстві з захисниками України. Оце і був початок розгрому, перелом у війні з російським агресором, що зробив майбутню українську перемогу реальною та невідворотною», — підсумував свій виступ співробітник Інституту. 


30 березня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулося засідання круглого столу «Роль Миколи Міхновського у формуванні української держави» до 150-річчя від дня народження українського політичного та громадського діяча, ідеолога українського самостійництва.

Участь у заході взяли представники влади та громадськості, науковці, викладачі, студентська молодь. Від Інституту участь у заході взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.


11 квітня на запрошення Донецького обласного дитячо-молодіжного центру співробітник УІНП Олексій Серветнік взяв участь у просвітницькій зустрічі «Пам’ятай заради майбутнього» для молоді та молодіжних працівників Донеччини.

Спілкувалися про історію виникнення концтаборів, вшанування жертв нацистських концтаборів, українців у «таборах смерті», основні цілі створення та функціонування нацистських концтаборів, про використання комуністичним тоталітарним режимом колишніх нацистських таборів – зокрема, будівель Бухенвальду з 1945-го по 1950 рік, у яких за цей період загинуло близько 7 тис. осіб.

Також співробітник Інституту зазнайомив учасників з виданням УІНП «В'язні з України в концтаборі Маутгаузен: історія та пам'ять», у якому йдеться про в'язнів з України. Книга містить  спогади про виживання в концтаборі.


В Одесі з ініціативи Південного міжрегіонального відділу УІНП, громадської ради при обласній військовій адміністрації та регіонального сектору Міністерства у справах ветеранів України на базі ветеранського простору Veterans HUB ODESA відбувся круглий стіл-дискусія на тему «Увічнення пам’яті загиблих захисників і захисниць в топоніміці Одещини».

У роботі форуму взяли участь співробітники офісу Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин, Оперативного командування «Південь», Південного регіонального управління Державної прикордонної служби, Військово-морських сил, Православної церкви України, Управління культури Одеської ОВА, історики Одеського національного університету імені І. Мечникова, правознавці, представники громадськості тощо. 

Як вдалий приклад топонімічної реформи, учасникам круглого столу продемонстрували презентацію селищної голови Доброслава Людмили Прокопечко. У цьому колишньому райцентрі вулиці, чиї назви були повʼязані з Росією чи СРСР, перейменовані, а в нових назвах увіковічені сучасні герої.

Крім цього, під час заходу продемонстрували презентацію майбутнього меморіалу героям-захисникам, оскільки Одеса досі немає гідного меморіалу воїнам, які нині боронять Україну.