Локальна пам'ять: відкриття виставки "Проти Голіафа" та інші новини з регіонів до Дня захисника України

Локальна пам'ять: відкриття виставки "Проти Голіафа" та інші новини з регіонів до Дня захисника України

Відкриття виставки УІНП "Проти Голіафа" в усіх регіонах України та інші новини у восьмому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

7-8 жовтня у Чернігові в Обласному молодіжному центрі проведено Національно-патріотичний форум на честь Левка Лук’яненка. Організаторами заходу стали департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

"У цьому році це вже другий Національно-патріотичний форум, який проводить Чернігівський обласний молодіжний центр. Перший був у серпні. Отже, є успіх і запит на подібні зібрання в області. Друге. Я пишаюся, що саме колектив Молодіжного центру став автором ідеї назвати цей захід іменем Левка Лук’яненка – одного з провідних переможців відновлення незалежності України в 1991 році. І це не тільки тому, що він наш земляк. Його особистість, його незламна боротьба за вільну Україну, його успіхи й перемоги, попри всі зусилля ворогів, є підказкою у розв’язанні проблемних питань національно-патріотичного виховання", - зазначив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Учасники форуму обмінялися досвідом роботи, відпрацювали основні навички з першої домедичної допомоги в повсякденному житті, познайомилися з національно-патріотичною діяльністю громадських організацій, Ніжинського осередку українського "Пласту", подивилися та обговорили документальний фільм "Соловей співає", ознайомилися з виставками "Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ" та "Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина". А ще, попри дощ, всі як один з великим задоволенням взяли участь у сповненій таємниць екскурсії "Чернігів містичний", яку провів історик Володимир Пилипенко.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


13 жовтня у Чернігові до Дня Захисника України відбулося відкриття виставки "Проти Голіафа". Йому передувало захід вшанування пам’яті захисників України, які полягли за свободу й незалежність України: героям козацької доби, УПА, Небесної Сотні, російсько-української війни.

"Сьогодні ви маєте можливість дізнатися про вісім велетнів духу – легендарних українських Героїв часів Другої світової війни та повоєнного часу, завдяки яким на мапі світу зараз є вільна Україна. Мабуть закономірно, що ви, – Українське військо, добровольчий та волонтерський рухи, тобто сам народ, – зуміли з 2014 року зупинити наступ російського агресора, який має одну з найбільших й найпотужніших армій світу. Більше того, загарбники вас бояться – бояться вашої мужності, відданості власному народу, вмінню воювати! Ви героїчні нащадки славетних предків. Для Захисника України зброя важлива, вміння воювати теж, проте перемогу у самих найважчих обставинах визначає саме любов до свого народу, віра у правильність обраного життєвого шляху та мети, незламна воля", -  заявив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Виставка "Проти Голіафа" експонуватиметься в Чернігові протягом жовтня на вулиці Магістратські 3, після чого її представлять в інших населених пунктах області.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


8 жовтня, у селі Мачухи, що поблизу Полтави, місцеві сільська рада та краєзнавчий музей за участі Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті організували всеукраїнську наукову конференцію за участю дослідників з Одеси, Києва, Полтави, Опішного та ін. та відкрили меморіальну дошку Івану та Юрію Липам.

"Ми зберігаємо імена Івана та Юрія Лип в історичній пам’яті, популяризуємо життєвий шлях, розповідаємо про творчу спадщину. Констатую, що ювілей відзначається не формально, "для галочки", а натомість маємо добру синергію громадськості, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у справі збереження імен Івана та Юрія Лип в історичній пам’яті, популяризації їх життєвого шляху та актуалізації їхньої творчої спадщини. Сьогодні історична подія як для Мачухівської громади, так і усієї Полтавщини. Адже ми всі разом зробили вагомий крок з увічнення постатей всеукраїнського масштабу. Іван - письменник, лікар, співзасновник "Братства Тарасівців", міністр віросповідань Української Народної Республіки. Юрій - лікар, публіцист, ідеолог українського націоналізму, письменник, геополітик, полковник Української повстанчої армії. Обидва борці за незалежність у ХХ столітті. Тож, я щиро вдячний за співпрацю Мачухівській сільській раді і її очільнику Валерію Білоконю", - зазначив представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Світлини:Юрій Репало (ГО «ВелоПолтава»)


До Дня захисника України, у Полтаві експонували виставкові проєкти Українського інституту національної памяті. 

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського представлено виставку "Проти Голіафа",. Виставка розрахована на широке коло відвідувачів і експонуватиметься протягом місяця. Вона складається з дев’яти банерних плакатів, що розповідають про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

Виставку "Українське військо:1917-1921рр" презентували студентам-історикам в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка. Виставка – це 20 документальних інформаційних постерів, які розповідають про те, як виникла армія УНР і формувалася у вирі щоденної боротьби молодої держави за своє існування, про її легендарних командирів, найважливіші військові формації і бойові операції 1917–1921 років, роди військ, однострої і відзнаки.

А у у корпусному парку Полтави з 11 години ранку і до вечора 14 жовтня управління молоді Полтавського міськвиконкому демонструвало для усіх охочих виставковий проєкт Інституту "Військова еліта Української революції 1917-1921 років".

"Вдячний вищим навчальним закладам, музеям, ветеранам російсько-української війни, громадськості і органам виконавчої влади й місцевого самоврядування за дієву співпрацю у царині популяризації нашої минувшини засобами виставкових історичних проєктів. За найскромнішими підрахунками Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП, 14 жовтня у день Захисника України ці виставки переглянули понад півтори тисячі полтавців",- зауважив  представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


У межах відзначення Дня захисника України на фасаді Петракіївського навчально-виховного комплексу Хорольської райради відкрили меморіальну дошку командувачу Дієвої Армії Української Народної Республіки (УНР), генерал-хорунжому Василю Тютюннику.

Урочисту церемонію відкриття організували відділ культури Хорольської райдержадміністрації й Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Майбутній талановитий воєначальник, що у період Української революції 1917-1921 років стояв біля витоків українського війська, народився 130 років тому на хуторі Куторжиха, який нині входить до Петракіївської сільської ради Хорольського району Полтавської області, а навчався  чотирикласному Хорольському міському училищі.

Ініціатор створення нового місця пам’яті Української революції 1917-21 рр., представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар наголосив, що з ініціативи Інституту і згідно з Постановою парламенту 130-річчя з дня народження Василя Тютюнника цьогоріч відзначається на державному рівні.

Фото: Хорольська РДА


13 жовтня  в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. Яворницького відкрилася виставка "Проти Голіафа", підготовлена Центром дослідження визвольного руху за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

На відкритті виставки були присутні співробітники історичного музею, обласної наукової бібліотеки, викладачі дніпровських вишів, студенти Дніпровської політехніки, краєзнавці та інші.

Виставку відкрила директорка Дніпропетровського національного історичного музею Юлія Пісчанська. Екскурсію для присутніх провів головний спеціалісті Південно-східного відділу УІНП Станіслав Дуб.

"Виставка підготовлена спеціально Дня захисника України і покликана привернути увагу до того, що навіть одна людина здатна протистояти потужній тоталітарній системі та перемагати", - наголосив під час відкриття виставки начальник відділу Ігор Кочергін.

Фото надане Південно-східним відділом УІНП


9 жовтня, у Харківському історичному музеї ім. Миколи Сумцова відкрилася виставка "Проти Голіафа". Експозиція, підготовлена Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху, розповідає про українців, які змогли кинути виклик двом тоталітарним режимам – комуністичному і нацистському.

За словами очільниці Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марії Тахтаулової, назва виставки нагадує нам про біблійну історію – протистояння Давида і Голіафа, слабкого і сильного. Коли слабкість виявилася сильнішою за силу, бо за нею стояла віра. Так само непохитно, як і біблійний Давид, вірили у свою правоту люди, чиї портрети та життєписи представлені в експозиції.

Про одного з героїв виставки – організатора повстання у Норильському таборі Євгена Грицяка, розповів головний спеціаліст Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Едуард Зуб.

Відкриття виставки відбулося за присутності представників громадськості та працівників засобів масової інформації.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


15 жовтня в Харкові на фасаді храму Іоана Богослова було урочисто відкрито меморіал загиблим воїнам російсько-української війни.

Імена 275 мешканців Харківщини викарбовано на мармурових плитах. Кошти на спородження меморіалу збирали волонтери. Автором проекту став Михайло Квітка. Але без наполегливості Марини Полякової – голови ГО «Всеукраїнського об’єднання рідних, зниклих безвісти та загиблих захисників України», цей проект навряд чи був реалізований.

У висвячені взяли участь голова Синодального управління військового духовенства владика Іоан, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, настоятель храму отець Віктор.

На відкритті були присутні рідні загиблих, військові, ветерани АТО/ООС, очільниця Північно-Східного відділу Українського інститут національної пам’яті Марія Тахтаулова, військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін, в. о. заступника командира окремої механізованої бригади імені Івана Сірка підполковник Артур Батістов, проректор Харківського національного університету ім. В. Каразіна Анатолій Бабічев, пластуни та небайдужі харків’яни.

Одразу по завершенню урочистостей відбулась конференція присвячена уродженцю Харківщини святителю Іоану (Максимовичу), архиєпископу Шанхайському і Сан-Франциському, у якій взята участь пані Тахтаулова. За підсумками зборів конференція звернулася до предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія та Священного Синоду з проханням включили владику Іоана в календар святих з подальшим відповідним церковним вшановуванням

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


12 жовтня, напередодні Дня захисника України, співробітники Північно-східного відділу УІНП відвідали Харківський обласний військовий комісаріат.

Очільниця відділу Марія Тахтаулова поздоровила воїнів зі святом і вручила їм подарунки – видання Українського інституту національної пам’яті. Головний спеціаліст Едуард Зуб прочитав присутнім лекцію "Українське військо на Харківщині у часи Визвольних змагань".

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


14 жовтня у Харкові відбулося урочисте покладання квітів до монументу Захисникам України, розташованого на однойменному майдані.

В церемонії взяли участь сотні людей – ветерани російсько-української війни, небайдужа громадськість, духівництво, представники влади. В тому числі, співробітники Північно-східного відділу УІНП. Пам’ять загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання.

На честь захисників України у день їхнього свята над майданом пролунали державний гімн та "Зродились ми великої години". 

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


8 жовтня для студентів першого курсу денного та заочного відділення факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова проведено лекцію-практичне заняття у вигляді пізнавальної екскурсії про унікальну козацьку пам’ятку національного значення - Куяльницький (Сотниківський) цвинтар, що розташований в межах міста Одеси на схилі Шкодової гори неподалік Хаджибеївського лиману.

Лекцію про історію козацького поселення та життя козаків Сотниківської січі прочитали: завідувачка кафедри історії України Одеського університету імені І. І. Мечникова Олена Бачинська, доцент факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова Володимир Полторак, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Уляна Громович


9 жовтня Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті організував лекцію для курсантів та викладачів Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська Морська Академія".

Лекцію “Козацька реконкіста Хаджибея-Одеси” з презентацією унікальних матеріалів, карт і документів прочитав доцент факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова Володимир Полторак.

Виступаючи перед присутніми на лекції, головний спеціаліст Південного відділу УІНП Олександр Городилов розповів про головні завдання Інституту та його діяльність, а також нагадав курсантам про важливість усвідомлення історичного минулого. 

“Головне, щоб ви розуміли свою дотичність до історії, бо те, що буде вже завтра і те, що відбувається сьогодні залежить тільки від вас. І тільки усвідомлюючи історичне минуле, можна будувати світле майбутнє. Адже тільки знання справжньої історії, без міфів і вигадок, дозволить нам не тільки розуміти її вірно, але й відчути власну відповідальність до її модулювання тепер” ,- зазначив Олександр Городилов.

Фото: Уляна Громович


9 жовтня у селищі Веселинове, Миколаївської області відкрили Меморіальний комплекс "Полеглим землякам у російсько-українській війні, що розпочалась у 2014 році".

У відкритті комплексу зокрема взяли участь заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко та керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Вшановуючи пам'ять полеглих, під удари дзвону зі снарядної гільзи, зачитали прізвища земляків, що віддали своє життя, захищаючи суверенітет та незалежність України. Вшанували пам'ять спільною молитвою та покладанням квітів.

Після цього відбулась зустріч заступника Міністра у справах ветеранів України та керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП з ветеранською громадою Веселинівщини з залученням керівництва району, де обговорили питання гідного вшанування пам'яті загиблих захисників України та основні напрямки взаємодії.

Фото: Сергій Гуцалюк


12 жовтня 2020 року до Дня Захисника України відбулась зустріч керівника Південного міжрегіонального відділу Українського інститутут національної пам'яті Сергія Гуцалюка з учнями Одеської дитячої художньої школи №1 імені К.Костанді.

Говорили про російсько-українську війну, сучасне озброєння та бачення молоддю сучасної армії. Також Гуцалюк презентував діяльність Інституту та Південного відділу зокрема, розповів про корисні проєкти та матеріали для молоді, передав комплект видань до бібліотеки школи.

Фото: Уляна Громович


11 жовтня до Дня Захисника України, на запрошення керівництва Одеського державного університету внутрішніх справ, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та представник від Одеської області в Раді ветеранів при Міністерстві ветеранів Олександр Голопотелюк провели зустріч з курсантами університету, які днями мають прийняти присягу правоохоронця України. 

Говорили про сучасну війну за Незалежність України, проєкти та завдання Українського інституту національної пам'яті. 

Фото: Сергій Гуцалюк


13 жовтня до Дня захисника України у селищі Тарутине відкрили пам'ятний меморіал загиблим у російсько-українській війні. 

Ініціатором створення пам'ятника став місцевий житель, ветеран бойових дій на Донбасі Іван Решотка. До відкриття також долучилися представники місцевої влади та фермери. Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у урочистій церемонії відкриття меморіалу.

"На пам'ятнику – імена Дмитра Деде та Олександра Топала. Обидва загинули під час російсько-української війни та були посмертно нагородженні орденом "За мужність" III ступеня. Щира дяка громаді за належне вшанування пам'яті бійців! Вічна Пам'ять полеглим воїнам! Переможемо!" - зауважив під час виступу Гуцалюк.

Фото: Сергій Гуцалюк


14 жовтня до Дня захисника України в Одесі відбулася традиційна церемонія покладання квітів на місці спорудження майбутнього меморіалу воїнам Одеси й області, які загинули під час російсько-української війни.

Пам’ять загиблих героїв, які полягли захищаючи кордони і суверенітет України, прийшли вшанувати представники влади, силових структур, громадських організацій, військовослужбовці, ветерани, волонтери та всі небайдужі громадяни. Від Південного міжрегіонального відділу УІНП у заході взяла участь головний спеціаліст Уляна Громович.

Під час церемонії учасники заходу також привітали військовослужбовців, захисників та захисниць України зі святом та побажали всім жителям Одещини мирного неба над головою. Завершився захід урочистим молебнем до дня Покрови Пресвятої Богородиці за участі військових капеланів та духовенства Православної церкви України.

Також в цей день відбулося урочисте складання присяги ліцеїстами першого курсу військово-морського ліцею імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного. Представники Південного відділу УІНП також взяли участь у заході.

Урочиста церемонія відбулася у центрі міста біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Підтримати майбутніх захисників Батьківщини прийшли командування ВМС, місцеві посадовці та родичі ліцеїстів.

Фото: Уляна Громович


14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День створення УПА та День захисника України, біля кафедрального собору Різдва Христового Одеської єпархії Православної Церкви України, відбулося відкриття “Стіни пам’яті” загиблих українських військових.

На початку заходу єпископ Одеський і Балтський Павло у співслужінні священнослужителів та військових капеланів Одеської єпархії звершив освячення Стіни пам'яті загиблих за Україну, на якій розміщено світлини українських добровольців, військовослужбовців та представників українських силових структур які загинули захищаючи Україну під час російсько-української війни.

У церемонії відкриття Стіни пам'яті взяли участь співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП, представники органів місцевого самоврядування, військовослужбовці, одеські волонтери, учасники антитерористичної операції, родини загиблих воїнів, мешканці міста.

На завершенні заходу, під виконання української траурної народної пісні "Плине кача", всі присутні поклали квіти до Стіни пам’яті та хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв.

Фото: прес-служба Одеської єпархії ПЦУ


12 жовтня  співробітник Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко провів історико-просвітницьку бесіду з школярами Якушинецькоі ОТГ Вінницького району та презентував виставку Інституту "Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України.

Фото надане Центральним відділом УІНП


14 жовтня 2020 року на Європейській площі в місті Вінниці відбулись урочистості до Дня захисника України.

На чолі з керівництвом області та міста, жителі та гості Вінниці долучились до вшанування пам’яті усіх Захисників України, поклали квіти до інтерактивної стели пам’яті, пам’ятника Героям Небесної Сотні та загиблим бійцям новітньої російсько-української війни. Усі присутні схилили голови та вшанували Героїв, які віддали свої життя захищаючи суверенітет та територіальну цілісність Української держави.

Згодом, співробітники Центрального міжрегіонального відділу презентували виставку Українського інституту національної пам’яті "Проти Голіафа" - про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

Презентував виставку начальник відділу Богдан Галайко. Участь у відкритті взяли заступник голови Вінницької облдержадміністрації Сергій Здітовецький, заступник голови Вінницької облради Михайло Кременюк, міський голова Вінниці Сергій Моргунов, керівництво та військові Вінницького гарнізону.

Також, екскурсію виставкою було проведено для студентів Вінницького педагогічного коледжу - учасникам забігу присвяченого пам'яті загиблих в російсько-українській війні героїв-вінничан. У подарунок, студенти коледжу отримали видання Українського інституту національної пам'яті "2014. Початок російсько-української війни".

Фото надане Центральним відділом УІНП


15 жовтня 2020 року в рамках дискусійного клубу Молодіжного центру "Квадрат" відбулась чергова зустріч на тему "Степан Бандера - символ та орієнтир".

Партнером заходу виступив Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті, а керівник відділу Богдан Галайко модерував зустріч.

Запрошеним основним доповідачем заходу став Віктор Рог, дослідник, публіцист, головний редактор видання "Шлях перемоги".

Було обговорено низку питань Українського національно-визвольного руху середини ХХ ст., віхи життя Степана Бандери, його літературну спадщину, сучасні дослідження тематики й опубліковані документи.

Богдан Галайко презентував доробок Українського інституту національної пам'яті (виставки, публікації, відео) присвяченого постаті Степана Бандери.

Фото надане Центральним відділом УІНП


9 жовтня до Дня захисника України у Волинському краєзнавчому музеї розпочала роботу виставка УІНП «Тріумф людини. Українці, які перемогли ГУЛАГ». У заході взяли участь представники громадських організацій, викладачі та студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки, представники засобів інформації. Представниця УІНП в Західному регіоні Леся Бондарук провела екскурсію по експозиції.

"Ця виставка розповідає про людей, які пройшли через дуже складні випробування у житті, але не лише не зламалися, а й стали прикладом для наслідування для багатьох поколінь у минулому й сьогоденні. У виставці йдеться і про долі волинян: сестру Лесі Українки – Ізидору Косач, яка, відбувала ув’язнення в Карелії, Килину Максимчук, яку, за те, що старші діти були в УПА, вислали в Архангельську область, а шістьох неповнолітніх дітей роздали по людях, Ростислава Кушнірука, якого 14-літнім вивезли в Сибір разом з сестрою і батьками за те, що двоє старших братів були в УПА, шістдесятників, серед яких був і Євген Сверстюк – його фото на обкладинці книжки-каталогу по виставці, Степана Семенюка – вояка УПА, що був одним із лідерів Норильського повстання в ГУЛАГу, Данила Шумука – вояка УПА, дисидента. Тож, вірю, що виставка матиме успіх" - розповіла співробітниця УІНП.

Фото: Леонід Максимов


13 жовтня в урочищі Вовчак Турійського району на Волині відбулося відкриття виставки УІНП "Проти Голіафа. Свобода починається по той бік відчаю". Експозиція присвячена жінкам і чоловікам із УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

Вовчак у часи війни було чи не найкрутішим селом на Волині. Оточене зусібіч непрохідним лісом і болотами, воно стало неприступною для ворогів базою Української повстанської армії під назвою "Січ" . Саме тут знайшли прихисток військовополонені та втікачі від нацистів і радянських партизанів. Із представників 29 національностей складалися іноземні відділи УПА, які діяли довкола. У цій місцевості були шпиталі, ремонтні та виробничі майстерні. Тут діяла під старшинська школа УПА імені С.Петлюри. Влітку 1943 р. головний командир УПА Дмитро Клячківський облаштував у Вовчаку резервну ставку Головної команди УПА, а пізніше тут діяв штаб УПА-Північ.

У радянські часи селян із Вовчака переселили, а місцевість переорали на поле. Так намагалися стерти пам’ять про тих, хто боровся проти "Голіафа", проти коричневих і червоних окупантів. Але їхня справа перемогла – Україна має свою державу. А в урочищі Вовчак силами ентузіастів, яких очолює турійчанин Василь Мазурик, облаштовано меморіальний комплекс, відновлені криївки, споруджено церкву, перевезено дві хати воєнного періоду.

"Тут постійно бувають туристи, проводять вишколи юнаків й дитячі патріотичні табори, проходять шкільні змагання з національно-патріотичного виховання. Тут нещодавно знімали і кіно про УПА. Відтак виставка Українського інституту національної пам’яті "Проти Голіафа. Свобода починається по той бік відчаю" тут як ніколи затребувана, бо її постійно оглядатимуть і селяни, що приходять сюди до церкви, і численні гості", – вважає представниця Західного міжрегіонального відділу Леся Бондарук.

Фото надане Західним відділом УІНП