«Локальна пам'ять»: Всеукраїнський молодіжний форум у Тернополі та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Всеукраїнський молодіжний форум у Тернополі та інші новини з регіонів

 

Участь УІНП у Всеукраїнському молодіжному форумі в Тернополі, відзначення ювілеїв Драгоманова та Остроградського в Полтаві, перевірки шкільних музеїв в Одесі та інші новини з регіонів у п`ятдесятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

24 вересня в Чернігівській центральній міській бібліотеці імені М. М. Коцюбинського презентували репринтне видання збірника документів під назвою «АБН в світлі постанов Конференцій та інших матеріялів з діяльности 1941-1956 рр.».

На відкритті презентації нагадали, що «АБН» – абревіатура міжнародної організації Антибільшовицький блок народів, яка об’єднала політичні організації поневолених народів СРСР та сателітних країн для боротьби з більшовиками. Тривалий час АБН очолювали по черзі Ярослав та Ярослава Стецько.

«Ідея об’єднання, консолідації поневолених народів у боротьбі за власну свободу, незалежний державний розвиток не нова. Ще 21-28 вересня 1917 року Українська Центральна Рада в Києві організувала з’їзд поневолених народів Росії. Отже, від з’їзду 1917 року, від рішень і гасел 2-го Великого збору ОУН у квітні 1941 року, від конференції поневолених народів у листопаді 1943 року, а особливо від утвореної в 1946 році міжнародної організації, вже під назвою АБН, маємо в незалежній Україні ідейну зброю для переможної боротьби з російським імперіалізмом», — наголосив співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


30 вересня в Павлівському будинку культури Киїнської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області проведено методичний семінар «Напрями реалізації державної політики національної пам’яті в закладах освіти та культури».

Представники Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та Сергій Горобець представили і передали освітянам та бібліотекарам ОТГ друковані й електронні видання Інституту, обговорили з учасниками проблематику реалізації політики пам’яті на місцевому рівні. Запропонували за участі учнів шкіл підготувати списки мобілізованих воїнів – «чорної піхоти» з їхніх населених пунктів, які загинули в жовні-листопаді 1943 року, для наступного проведення меморіальних, освітніх, просвітницьких заходів.

Фото: Північно-східний відділ УІНП 


З нагоди 180-річчя видатного уродженця міста Гадяч на Полтавщині, історика, фольклориста, публіциста, громадського діяча Михайла Драгоманова у Полтаві і Гадяцькій громаді влаштували низку просвітницьких та меморіальних заходів.

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Івана Котляревського та Північно-східний  міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті спільно з кафедрою культурології Полтавського національного педагогічного університету організували вечір «Михайло Драгоманов: на кордонах українського європеїзму» за участі місцевих істориків та культурологів. Модерувала його завідувачка відділу обслуговування користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки Ніна Климко.

Також на заході експонувалася книжкова виставка найзначніших автобіографічних творів Михайла Драгоманова, супроводжені ґрунтовним нарисом життя і творчості, численними ілюстраціями та бібліографією видатного українського мислителя.


До 220-ої річниці українського математика та уродженця Полтавщини Михайла Остроградського відбувся обласний науковий круглий стіл «Наукова спадщина Михайла Остроградського: історичні віхи та погляд у майбутнє».  

Паралельно відбулося онлайн-включення учителів та учнів Полтавської школи № 30, які влаштували власний круглий стіл «Творча спадщина М.В. Остроградського: феномен поєднання фундаментальності й інноваційності» .

Про постать Михайла Остроградського в контексті збереження національної пам'яті розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.Згодом учасники круглого столу поклали квіти до пам’ятника-погруддя Михайлові Остроградському, що розташований на однойменній вулиці в центрі Полтави поруч із будівлею педагогічного університету.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Державний архів Полтавської області спільно з Полтавським офісом Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті влаштували круглий стіл «Злочини Третього Райху: проблематика питання, дослідження, увічнення пам'яті». 

Круглий стіл для місцевих держслужбовців, дослідників, вчителів та краєзнавців відбувся з нагоди вшанування 80-тих роковин від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру

У межах заходу регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар  презентував цикл соціальних роликів від ГО «Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе» та УІНП  про жителів України, що рятували євреїв від Голокосту.


30 вересня у Бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна міста Дніпро відбулася презентація книги Миколи Чабана «Праведна душа. Сучасники про Василя Біднова».

У заході взяли участь члени Дніпровського генеалогічного товариства, Січеславської Просвіти (Дніпровська міська організація), співробітники міської та обласної бібліотек, студенти та викладачі дніпровських вишів, видавці, краєзнавці, співробітники Дніпровської міської ради, представники Дніпропетровського товариства політв’язнів та репресованих та інші.

Начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін під час відкриття заходу сказав, що постать Василя Біднова досі залишається маловідомою серед мешканців області та всієї України, хоча він був серед тих хто формував ментальний простір Придніпров’я у першій чверті ХХ ст. та брав участь у національно-визвольних змаганнях 1917–1921 рр.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


24-25 вересня у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулася ХХХІIІ Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція "Вінниччина: минуле і сьогодення" .

З вітальними словами до учасників конференції звернулись перший проректор ВДПУ імені Михайла Коцюбинського, кандидат історичних наук, доцент Сергій Гусєв, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації Іван Педорук, кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко.

"Боротьба за незалежність триває й нині. Українці змушені захищати від агресії територіальну цілісність і суверенітет своєї держави. Це боротьба не лише за людей і територію, а й за право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати. Сильна та вільна Українська держава, активне й відповідальне громадянське суспільство, потужні Збройні сили та знання власної історії та минулого – це те, що гарантує всім українцям гідне майбутнє. Тож пам'ятаймо славні дні наших Визвольних змагань, бо боротьба триває…Слава Україні!" - зазначив у своєму виступі Богдан Галайко.

Загалом, до роботи конференції (очній та заочній формі) долучилося понад 100 дослідників, краєзнавців, освітян з усіх регіонів України. За підсумками роботи конференції планується випуск збірника наукових праць.


30 вересня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко відвідав розташування бойової 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка у м. Гайсині Вінницької області.

Під час бесіди із командиром бригади, полковником Геннадієм Шаповаловим начальник відділу презентував діяльність та ключові напрямки роботи Центрального міжрегіонального відділу, напрацювання усієї команди Українського інституту національної пам’яті та подарував добірку тематичних видань Інституту, які стануть у нагоді для подальшої підготовки військовослужбовців.

Для особового складу бригади Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницьку бесіду "Російсько-українська війна. 100 років боротьби". Також, під час спілкування, відбулося обговорення реалізації спільних заходів з тематики Української революції 1917-1921 рр. та новітньої російсько-української війни!

Фото:  Центральний  відділ УІНП


1 жовтня  у Вінниці розпочав роботу всеукраїнський форум «Українські медики. Подвиг і жертовність у здобутті та захисті Незалежності України».

Участь в урочистостях, біля Меморіалу медичним працівникам, на території Вінницького медичного коледжу ім. Д.Заболотного взяли представники духовенства, військовослужбовці, представники влади, поважні іноземні гості та ЗМІ.

Від Інституту, участь у форумі взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Фото: Олексій Серветнік


28 вересня в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського відбувся майстер-клас з пошуку репресованих родичів від Архіву національної пам'яті, за участі директора Архіву Ігоря Кулика. 

“Ми зараз зіткнулися з проблемою ідентифікації тисяч жертв розстрілів НКВС на об’єкті Татарка. І, зрозуміло, що тих, кого комуністичні кати ховали під горами сміття, шукають і сьогодні родичі. І таких історій безліч. Це наша данина перед пращурами - віднайти інформацію і віддати їм належну шану”, - заявив на відкритті керівник Південного офісу УІНП Сергій Гуцалюк.

Директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик зазначив, що Одеса стала першим місцем в його серії презентацій, оскільки саме південні і східні регіони найбільше постраждали від репресій.

Фото: Південний відділ УІНП


29 вересня Одеській обласній науковій бібліотеці імені Грушевського Національний Хакатон для вшанування ювілею видатного державного діяча й історика Михайла Грушевського.

До участі в хакатоні доєднались місцевий музей Української книги, кафедри історії України Одеського національного університету імені Мечникова й Південноукраїнського педагогічного університету імені Ушинського.

Форум зібрав знаних істориків Одеси, які спеціалізуються на дослідженні саме історії України: Олену Бачинську, Тараса Гончарука, Вадима Хмарського, Олександра Музичка, Миколи Михайлуци, Віктора Савченка, Володимира Чумака.

Керівник Південного офісу УІНП Сергій Гуцалюк в своєму виступі звернув увагу вчених на тому, що саме Михайлові Грушевському вперше вдалося змінити наратив Російської Імперії про наслідування нею спадку давньої Київської Русі, оскільки Русь нікуди не зникала і не переїжджала через спустошення Києва монголами, а було утворено на її фундаменті Велике Князівство Литовське.


Співробітники Південного міжрегіональному відділі УІНП зустрілись з депутатом райради Сергієм Сізоненко.

Депутат виступив з ідеєю провести перевірку шкільних історичних музеїв, щоби виявити проблемні моменти в історії викладання історії України а також краєзнавства, а також дізнатися про те, наскільки школи забезпечені відповідними візуальними навчальними матеріалами.

Своєю чергою керівник Південного офісу УІНП Сергій Гуцалюк зазначив, що Інститут готовий до кожної школи окремо довести всю інформацію про те, як користуватися, зокрема, матеріалами, що готує Український інститут національної пам’яті:

“Нашу співпрацю із закладами освіти можна вважати ідеальною. Але тільки в тому випадку, коли школи чи місцева влада самі звертаються до нас за таким матеріалом. Але ми чуємо від батьків дітей про той “совок”, що відбувається в окремих навчальних закладах. Тому ми покладаємо багато надій на цю перевірку”, - заявив Сергій Гуцалюк.


На запрошення громадської організації «Дозір Крук» співробітники УІНП Ганна Байкєніч, Роман Кулик та Олена Охрімчук працювати з більш як сотнею дітей, у тому числі ліцеїстів Ізмаїльського військово-морського ліцею на вишколі імені Левка Лук’яненка «Народжений бути вільним», організованому за  підтримки Міністерства молоді та спорту України.

На молодь чекали цікаві активності та локації: Олена Охрімчук провела патріотичний захід на основі відеопроєкту «Діалоги про війну» та гутірку про історичну пам’ять. Ганна Байкєніч презентувала освітні проєкти УІНП національно-патріотичного спрямування та провела історичний турнір «Українська революція 1917–1921 років». Роман Кулик  розповів про етапи українського державотворення та борців за незалежність України у ХХ століття, в тому числі – ненасильницький спротив дисидентів і Левка Лук’яненка.

Фото: УІНП


25–26 вересня 2021 року в Тернополі відбулась масштабна подія –  Всеукраїнський форум «МолоДійТе!».

Співробітниці УІНП Ганна Байкєніч та Олена Охрімчук забезпечували роботу локації форуму «Національно-патріотичне виховання молоді», де взяли участь у фаховому експертному обговоренні законопроєкту про засади державної політики утвердження громадянської ідентичності та профільних панельних дискусіях.

На форумі відбулась презентація освітніх та патріотичних проєктів УІНП: настільна гра «Українська революція 1917–1921 років», відеоролик «Що таке сучасна російсько-українська війна» з циклу «Діалоги про війну».

Фото: УІНП