На Полтавщині відбувся фестиваль, присвячений Гадяцькому договору і річниці Конотопської битви

На Полтавщині  відбувся фестиваль, присвячений Гадяцькому договору і річниці Конотопської битви

Гадяцькі райдержадміністрація та  районна рада спільно з Сарівською сільською радою провели традиційний  мистецький фестиваль «Підкова козацької  слави». У село Красний Кут неподалік гетьманської столиці Гадяч, на місце, де гетьман Іван Виговський підписав Гадяцький договір   завітали тисячі гостей. Цьогоріч дійство  відзначило маленький ювілей - п’ятиріччя і  було присвячено  не  лише    одній із найзнаковіших подій українського державотворення часів Гетьманщини  –  Гадяцькій угоді. Особливий акцент було зроблено на відзначенні 360-річниці Конотопської битви.

Фестиваль  районна влада започаткувала після Революції Гідності  з ініціативи громадського активіста Олександра Зозулі. Фест увічнює події, які відбувалися тут у 1658 році. Саме в околицях Гадяча було укладено  Гадяцький договір, суть якого у створенні конфедеративного союзу Гетьманщини, Польщі і Литви.  «Підкова козацької слави» має на меті нагадувати , що ще майже понад три століття  тому Україна вже могла бути європейською країною - не лише географічно, а й ментально. Тож головна ідея  фестивалю: не забувати, що триває боротьба за незалежність з російським агресором та   приналежність до демократичних європейських цінностей. Про це говорили у привітальному слові н  в.о. голови райдержадміністрації Сергій Бондаренко та голова районної ради Володимир Нікітенко.

«У часи СРСР  постать гетьмана Івана Виговського   російсько-імперські комуністичні ідеологи  воліли  або замовчувати  або  таврувати як, начебто, «зрадника Росії і попихача Польщі». Насправді, ж Іва́н Виго́вський не подобався російсько-комуністичному режиму через те, що відмовився від згубного  для Гетьманщини   промосковського  зовнішньополітичного курсу. На початку серпня 1658 р. відкрито виступив проти Москви, що почала втручатися у внутрішньополітичне життя України. Тобто вже через три роки після  переяславської ради  вдався до її денонсації, уклавши 16 вересня неподалік  Гадяча на Полтавщині знаменитий договір, який називають першою спробою євроінтеграції України», - зауважив на церемонії відкриття фестивалю регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.    «Саме цей договір став причиною агресії Московщини проти Гетьманщини. Рівно 360 років тому, у липні 1659 р. під Конотопом козацькі війська під командуванням Івана Виговського при підтримці татарської кінноти завдали поразки московським окупаційним  військам, що вторглися на Лівобережну Україну. Тоді війську Виговського і союзників вдалося  вщент розбити московського ворога  під  Конотопом», - наголосив  гість з Полтави.

Він також  процитував слова російського історика XIX сторіччя Соловйова, який  описував  реакцію московського  царя  на поразку в Конотопській битві.

«Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день, і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле такого блискучого війська. У жалібній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу й жах охопив Москву. За государевим указом люди всіх чинів поспішали на земляні роботи для зміцнення Москви. Сам цар з боярами часто був присутній при роботах; навколишні жителі з родинами, пожитками наповнювали Москву, і ходила чутка, що государ від'їжджає за Волгу, за Ярославль». Олег Пустовгар провів історичну паралель з сьогоденням: «Минуло 360 років з часу звитяжної Конотопської битви. Часи міняються, але сутність імперії з центром у Москві не змінюється. Після Майдану, Революції Гідності Україна твердо стала на європейський шлях. Обраний Україною європейський вектор як і тоді-360 років тому  став ключовою причиною агресії  Московщини  вже  у наш час!». 

Родзинкою фестивалю стали  виступи   популярного молодіжного  етно-рок-гурту «Kozak System» та гостей з Конотопа – колективу духового оркестру 58-ої  окремої мотопіхотної  бригади імені гетьмана Івана Виговського. Глядачам запам’ятається й  B&B Project – гурт, який популяризує народні інструменти від чого і пішла назва гурту (бандура і баян). Пофестивалили з програмою «Код нації» на честь 360-річчя Конотопської битви полтавки Наталія Май та її доньки  Олеся та Станіслава. Фестиваль також  відвідали гості з м. Дніпро  - творці шоу «Люті козаки», які показали бойовий гопак і проводили майстер-класи усім, хто не лякався шаблі чи батога. А ще  завітали  учасники козацьких та кінних театрів, майстри декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва.