На Рівненщині у День Державного Прапора перепоховали 14 воїнів УПА

На Рівненщині у День Державного Прапора перепоховали 14 воїнів УПА

Останки упівців виявили наприкінці 2019 року в селі Іванчі на півночі Рівненської області співробітники комунального підприємства «Доля» у ході пошукових робіт. Пошукові роботи та ексгумацію останків профінансував Український інститут національної пам’яті.

«У 1944 році співробітники НКВД натрапили на підрозділ УПА в селі Іванчі. При спробі оточення села українські повстанці відійшли до лісу, аби не починати бою в населеному пункті. Вже у лісі, неподалік Іванчів, відбувся контактний бік українців з НКВДистами. Щонайменше чотирнадцять українських вояків загинули в бою. Селяни виготовили саморобні труни і поховали упівців на околиці села, неподалік адміністративної будівлі гранітного кар’єру, що з’явився в Іванчах вже у повоєнні роки», – розповів заступник директора КП «Доля» Володимир Харчук.

Наразі вдалося встановити імена трьох загиблих воїнів УПА – це Федір Бондарчук, Дмитро Мельник і Василь Стельмах.

З січня 2020 року труни зі знайденими останками зберігалися у капличці храму Святої Покрови Православної церкви України у Вараші. Аж доки не було прийнято рішення перепоховати їх поблизу пам’ятного знаку «Борцям за волю України» у селищі Володимирець.

Перепоховання відбулося 23 серпня 2020 року. До процесії з перенесення трун з останками упівців з Вараша до Володимирця долучилися місцева влада, нацгвардійці, ветерани сучасної російсько-української війни, громадяни. На місці перепоховання відбулися молебень та мітинг.

Участь у пам’ятному заході, зокрема, взяли заступник голови Рівненської обласної організації Спілки офіцерів України, підполковник Віктор Грицюта, заступник директора Меморіально-пошукового центру «Доля» Ярослав Онищук, начальниця Управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті УІНП Наталія Іванченко та співробітник УІНП, ветеран російсько-української війни Роман Кулик.

Нагадаємо, що пошук та перепоховання полеглих захисників України – один із пріоритетів державної політики у сфері національної пам’яті.

Фото: Роман Кулик