Палата представників Нідерландів визнала Голодомор геноцидом

Палата представників Нідерландів визнала Голодомор геноцидом

Нижня палата парламенту Нідерландів — Палата представників визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

У поданій на голосування пропозиції депутата від партії «Демократи 66» Сьорда Сьордсма йдеться, що Голодомор, від якого загинули мільйони українців, був спланованим і здійснювався тодішнім радянським режимом для придушення українського народу та знищення його ідентичності.

«Наявні докази того, що тодішній радянський режим усвідомлював наслідки дій, коли конфіскував зерно та забороняв голодуючим українцям перетинати кордон. Це говорить нам про те, що Голодомор варто визнати геноцидом та засудити за сучасними стандартами», — йдеться у пропозиції. 

Співініціаторами документа стали депутат від Народної партії за свободу і демократію Рубен Брекельсман, депутат від Християнського-демократичного заклику Дерк Босвейк та депутат від Християнського союзу Дон Седер. Таким чином пропозицію визнати Голодомор геноцидом підтримали всі члени правлячої коаліції в Палаті представників. Тепер цей документ має погодити Сенат, тобто Верхня палата нідерландського парламенту.

«Вітаю визнання Палатою представників Нідерландів Голодомору геноцидом. Називати речі своїми іменами – це ключова передумова справедливості та недопущення повторення таких страшних злочинів. Вдячний Нідерландам за сильну та комплексну підтримку України в нашій боротьбі за майбутнє України та всього вільного світу», —  написав у твіттері Президент України Володимир Зеленський.

Станом на 7 липня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 28 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, Словаччини, США, Угорщини, Франції, Хорватії та Чехії.

Також геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – у дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше в інформаційних матеріалах.