Пам’ятник Григорію Сковороді відкрили у Вашингтоні

Пам’ятник Григорію Сковороді відкрили у Вашингтоні

2 грудня біля Українського дому у Вашингтоні, столиці Сполучених Штатів Америки, відкрили пам’ятник українському філософу Григорію Сковороді. 

Саму скульптуру ще в 1992 році на замовлення української громади створив американський скульптор Марк Роудс, який захопився ідеями філософа. 

«Я не є українцем за народженням, але, мабуть, можу бути українцем за вибором. Моє захоплення Сковородою зростало разом із захопленням українським народом, я пізнавав їх обох», – зауважив Марк Роудс.

Статуя зображує філософа під час ходи, з патерицею і книгою. Монумент встановлений так, що мислитель дивиться в географічному напрямку України. Тривалий час пам’ятник, як і Григорій Сковорода, мандрував у пошуках свого місця. 

«Сковорода – це символ того, що три століття тому існувала не лише українська мова, культура, але й видатні філософи європейського рівня», – заявила під час відкриття посол України у США Оксана Маркарова. 

Вона зазначила, що росіяни зруйнували Музей Сковороди на Харківщині, та їм не вдасться зруйнувати ні Україну, ні пам’ять про українського філософа, життя і твори якого з XVIII століття є свідченням нашої самості, правдивої історії та головної національної риси – безмежної любові до свободи, волі та готовності боротися за неї. 

За словами Оксани Маркарової, відкриття пам’ятника Сковороді у Вашингтоні стало частиною  кампанії, яка поширює правду про українську історію та культуру. 

3 грудня виповнилося 300 років із дня народження українського мислителя, одного з найбільших філософів Східної Європи Григорія Сковороди. 

Детальніше про Григорія Сковороду читайте в матеріалі.

Фото зі сторінки у фейсбук Оксани Маркарової