Поділіться Вашими історіями та старими фотографіями рідних людей, які пережили Голодомор!

Поділіться Вашими історіями та старими фотографіями рідних людей, які пережили Голодомор!

Український інститут національної пам’яті продовжує збір інформації та фото в рамках проєкту «Пам’ять роду».

Напередодні 85-х роковин Голодомору 1932-1933 Інститут започаткував проєкт «Пам’ять роду». Ми попросили читачів надіслати свої родинні фото, зроблені до Голодомору, і розповісти, як склалася доля членів родини, кому вдалося пережити Голодомор, які випробування довелося пережити?

Ми отримали унікальні фото та спогади.

«Прабабуся Зіна категорично не сприймала Радянський Союз і не криючись (у ті часи!) казала: «Ну що то за назва у країни негідна – Есерасера!». Вона так і не вступила до колгоспу і не дозволила своєму сину – моєму діду туди вступати. Дід був змушений у 1930 році, у безвихідній ситуації, коли вже був у списках на виселення до Сибіру, податися працювати на залізницю і так врятувався від смерті і, фактично, врятував свою сім’ю», - розповідає киянин Ігор Михайленко.

«Малою я називала старшого брата, названого на честь дідуся, «Тятя». І дідусь згадував: «У мене теж була маленька сестричка. Я любив її, весь час бавив, і вона за мною хвостиком ходила. Сестричка теж називала мене Тятя. Але вона померла… зовсім маленькою», - згадує художниця і письменниця Галина Кавун.

Цього року ми хочемо зібрати ці та інші фото і свідчення, збережені в родинах, і видати окремою книгою.

Закликаємо усіх, у кого є доголодоморні родинні світлини та цікаві історії, долучитися до проєкту. 

Матеріали просимо надсилати на e-mail: uinp.story@gmail.com або поштову (01021, м. Київ, вул. Липська, 16) адреси Українського інституту національної пам’яті з позначкою «Пам’ять роду».

З попередніми матеріалами проєкту можете ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3cqfrf9