Ще два праведники, які рятували євреїв під час Голокосту, отримуватимуть державну стипендію

Відповідну Постанову № 656 Кабінет Міністрів України ухвалив 30 червня 2023 року.

Цією постановою до переліку осіб, які рятували євреїв на території України у роки Другої світової війни та удостоєні звання Праведника народів світу (надається ізраїльським національним меморіалом Катастрофи і Героїзму «Яд Вашем») або звань Праведника України чи Праведника Бабиного Яру (надається Єврейською Радою України) і відповідно мають право на довічні державні стипендії, включили:

  • Анатолія Соколовського, який удостоєний звання «Праведник України»,
  • Ольгу Савенко, яка удостоєна звання «Праведник Бабиного Яру».

Відтепер вони отримуватимуть відповідну державну стипендію на вшанування їхніх праведних діянь. 

Над проєктом постанови про доповнення переліку зазначеними особами працювали співробітники Українського інституту національної памʼяті та Міністерства культури й інформаційної політики України. Підґрунтям стали попередня пошукова робота і звернення громадян до Інституту.

Нагадаємо, довічну державну стипендію для громадян України, які рятували євреїв на території України під час Голокосту у роки Другої світової війни, засновано Указом Президента України від 14  травня 2021 року №193/2021. У вересні 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 935, якою призначив довічні державні стипендії для 26 осіб.

У 2021 році, 14 травня, Україна на державному рівні вперше відзначила День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.