Тарас Компаніченко в Одесі презентує пісні Української революції 1917-1921 років

Тарас Компаніченко в Одесі презентує пісні Української революції 1917-1921 років

13 грудня в Одесі в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» (Миколаївська дорога, 172) відбудеться зустріч із Тарасом Компаніченком та гуртом «Хорея козацька» та презентація альбому «Пісні Української революції».

Вхід вільний для всіх шанувальників справдешньої лицарської музики. Захід проходить за підтримки Одеської ОДА та Українського дитячого центру «Молода гвардія».

Ім’я Тараса Компаніченка в мистецьких колах не потребує особливої презентації. Кобзар, музикознавець, глибокий знавець старовини, він більше тридцяти років у архівах та бібліотеках, в музичних збірках різних років, починаючи від доби Козацького бароко, вишукує і повертає до життя українські лицарські пісні, звичаї, культуру. Разом з гуртом «Хорея козацька» він виконує пісні на слова Григорія Грабянки, Дмитра Туптала, Григорія Сковороди, Спиридона Черкасенка, Олександра Олеся та інших визначних поетів своєї доби, пропонуючи слухачам своєрідну мандрівку часом.

До Одеси Тарас Компаніченко та «Хорея козацька» привезуть новий подвійний аудіо-альбом «Пісні Української революції», випущений Українським інститутом національної пам’яті до 100-річчя проголошення Акта Злуки. До альбому увійшли пісні, написані в добу 1917-1921 років, зокрема, і варіант гімну «Ще не вмерла Україна» на народну мелодію, який співався на Лівобережжі аж до Кубані. Автори більшості цих пісень – це класики української літератури, такі як Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та ін. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький. Виконання пісень Тарас Компаніченко супроводжує цікавими лекціями про історію того чи іншого твору, про історичний контекст тієї доби.

За словами Тараса Компаніченка, усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні «Просвіт», відкритті гімназій та університетів. Багато з них були забуті і не звучали в Україні майже століття. «Це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам’яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням, епоху. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, міськими, студентськими хорами, Українською республіканською капелою та Українським національним хором», – зазначає Тарас Компаніченко. 

Варто додати, що цього року з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки Тарас Компаніченко отримав почесне звання народного артиста України. Під час Революції Гідності співак дав десятки концертів на Майдані, виконував пісні військового циклу. Від початку російсько-української війни він – частий гість на передовій, де виступає перед воїнами української армії та добровольцями. Він же брав участь у записі Нового Гімну Збройних Сил України – «Зродились ми великої години».

Виступ Тараса Компаніченка та гурту «Хорея козацька» в Одесі в Українському  дитячому центрі «Молода гвардія» завершує презентаційне турне артистів з альбомом «Пісні Української революції» в різних містах України, організоване Українським інститутом національної пам’яті. Раніше подібні концерти з величезним успіхом відбулися в Полтаві, Ужгороді, Запоріжжі та Харкові.

Це буде другий за останній час помітний захід в Одесі, організований Південним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті. Нагадаємо, що 29-30 листопада тут відбулося офіційне відкриття Південного відділу, який очолив відомий історик, ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк, а також серія презентацій цікавих книг та ігор, зустріч з героями книг та їхніми авторами, круглий стіл з провідними істориками Півдня України та методичний семінар для педагогів, показ фільму «Іловайськ – 2014. Батальйон «Донбас» та багато інших цікавих акцій.

Самі пісні альбому «Пісні Української революції» можна почути у вільному доступі на сторінці Українського інституту національної пам’яті чи в мережі Youtube. Також там можна знайти усі продукти Інституту, які одразу викладаються у вільний доступ: книги, ролики, методичні рекомендації, тести, цікаві історичні факти.