«Ти приніс мені яблуко?». Презентовано проникливий відеоролик до Дня пам’яті жертв Голодомору

Про загиблих від Голодомору українських дітей нагадує відео інформаційної кампанії Українського інституту національної пам’яті «Пам’ять, що рятує: голоси правди».

Тендітна дівчинка серед хлібного поля. Тулить до грудей колоски. «Тобі не холодно?» — питає хлопчик-ровесник із сьогодення. «Ні. Бо ти прийшов. Ти приніс мені яблуко? Люди завжди приносять мені яблука» — довірливо відповідає дівчинка. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками – пам’ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. «У цей день вони чекають на тебе» — автори відео закликали українців у суботу, 23 листопада о 16:00, прийти до пам’ятників Голодомору, щоб вшанувати 86-ті роковини геноциду.

Таким символічним є ролик соціальної реклами до річниці Голодомору, знятий минулого року Young&Hungry Production за участі Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху.  Цього року відео було актуалізовано, адже нагадування про це ніколи незайве.

 Завантажити відеоролик у високій якості можна за посиланням.

 До зйомок запросили акторів із Львівського телевізійного театру «Юрашки». 

«Коли ми говоримо про пам’ятник дітям-жертвам Голодомору, ми завжди бачимо щось нерухоме. І нам важко іноді уявити, що ховається за цією бронзою. Нам захотілося вдихнути життя в цю скульптуру. І спочатку справді все видається нелогічним, коли на широкому житньому полі з’являється хлопчик, одягнений по-осінньому. Але потім, коли ми переносимося на площу біля меморіалу жертвам Голодомору, все стає на свої місця», – говорить режисер ролика Омелян Ощудляк.

Особливого колориту ролику додає відома “Мелодія” Мирослава Скорика.

Нагадаємо, нещодавно стартувала інформаційна кампанія Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв Голодомору «Пам’ять, що рятує: голоси правди». 

Інформаційна кампанія має хештеги: #ГолосиПравди #Голодомор86 #Holodomor86. Просимо використовувати їх для дописів, що стосуються річниці трагічних подій.

У 2019-му українці і світове співтовариство 23 листопада вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932-1933 років. О 16:00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, після чого кожен може згадати загиблих українців і запалити свічку на своєму підвіконні.

Не дай голосам згаснути. Запали свічку пам’яті в День вшанування пам’яті жертв Голодомору!

Нагадаємо, що для світу гаслом на вшанування вшанування пам’яті жертв Голодомору є «Україна пам’ятає! Світ визнає!» / «Ukraine remembers, the World acknowledges!» 

Довідка

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.