У Києві до 15 вересня триває вулична виставка про Голодомор

У Києві до 15 вересня триває вулична виставка про Голодомор

На площі Слави неподалік станції метро Арсенальна Національний музей Голодомору-геноциду та Національний музей Революції Гідності відкрили авторську виставку дизайнерки Юлії Федорович, яка переосмислює Голодомор 1932–1933 років через мистецтво.

Виставка складається з вуличних плакатів, на яких факт, передумова або наслідок Голодомору-геноциду передаються через орнаментальні форми. Юлія Федорович торкається тем про кількість жертв Голодомору, спустошення українських сіл, непокараності.

Авторка намагалася поєднати два шари української культури у зображеннях – традиційну вишивку та конструктивізм 1920-х років, розповіла співробітниця Національного музею Голодомору-геноциду, кураторка виставки Марина Богуш. Кожен зі стендів містить елементи доповненої реальності – через QR- коди на  плакатах можна «оживити» зображення.

Друга частина проєкту – анімаційний фільм «Мене звати Євгенія Сакевич-Даллас», зрежисований та спродюсований Юлією Федорович. Євгенія Сакевич-Даллас (1925–2014) була моделлю та громадською діячкою. Вона народилася на Миколаївщині. Її батьків – заможних селян радянська влада репресувала та вислала до Сибіру в 1931-му. Євгенія пройшла через сиротинець, пережила Голодомор. Під час німецької окупації її вивезли на роботи до Німеччини, як і сотні тисяч інших остарбайтерів. Після Другої світової війни Євгенія залишилася жити в Європі, потім емігрувала до США. Вона зробила карʼєру фотомоделі. Своє життя описала в книзі «...Не вмирає душа наша: доля сироти з українського Голодомору».

Фільм можна подивитися у Залі пам’яті у години роботи музею Голодомору.

Заступник голови Українського інституту національної памʼяті, історик, дослідник Голодомору Володимир Тиліщак привітав відкриття проєкту незадовго до 90-х роковин геноциду. «Ми повинні повсякчас згадувати та осмислювати те, що коїлося тоді на нашій землі», – наголосив він.

Юлія Федорович – дизайнерка візуальних комунікацій, мисткиня. У 2021 році здобула ступінь магістра мистецтва (MFA) в Університеті Нотр-Дам у США. Стипендіатка програм Фулбрайта та Едмунда С. Маскі. У фокусі її творчості – візуалізація складної історії та спадщини України й Східної Європи. Відзначені численними нагородами роботи експонуються в галереях США, Канади й України.

Фото з фейсбук-сторінки Національного музею Голодомору-геноциду