У Рівному говорили про політику пам’яті в теоретичному та практичному вимірах

3-4 травня 2019 року у Рівному відбулася VI Всеукраїнська конференція «Політика пам’яті в теоретичному та практичному вимірах».

У цьогорічній конференції, яка була присвячена «Просторам спогадів», взяв участь співробітник Українського інституту національної пам’яті Віталій Огієнко з темою доповіді - «Простір, час та звук у травмі Голодомору». Доповідач вважає, що характерними маркерами Голодомору є відчуття тиші, сповільнення часу та знелюдненого простору.

«Голодомор є однією з найглибших травм в історії, що має свої унікальні характерні риси. Травмі Голодомору невластиві будь-який швидкі рух, розвиток подій, думання і реакція на подразника. Повільний процес помирання супроводжувався тишею та відчуттям спорожнілого знелюдненого навколишнього простору. Розуміння цих маркерів допоможе краще репрезентувати Голодомор сьогодні та сприятиме подоланню травматичних наслідків» – зазначив Віталій Огієнко.

На конференцію завітали учасники і учасниці з 12-ти регіонів України. Робота конференції відбувалася протягом двох днів за такими основними напрямками:

1) Простори пам’яті: теоретичні аспекти.

2) Місто в просторах пам’яті.

3) Просторові проекції конфліктів пам’ятей та примирення.

4) Ґендерний ракурс просторів пам’яті.

5) Простори пам’яті в системі координат формальної та неформальної освіти.

6) Геноциди в просторах пам’яті.

7) Літературні проекції просторів пам’яті.

8) «Тексти» і контексти пам’яті: меморіалізація та комеморативні практики.