Учасники триденного семінару в Чернігові високо оцінили досвід Інституту із креативної популяризації історії України у ХХ столітті

Учасники триденного семінару в Чернігові високо оцінили досвід Інституту із креативної популяризації історії України у ХХ столітті

У Чернігові завершилася триденна бібліотечно-освітня зустріч і семінар для керівників гуртків історико-краєзнавчого напряму «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди», на який за запрошенням Українського інституту національної пам’яті та Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді МОН України приїхали освітяни Чернігівської, Київської та Сумської областей. У роботі також брали участь бібліотекарі Чернігівщини, заступник начальника Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Олена Соронович, директор Чернігівського обласного центру туризму Петро Степовик.

Фахівці Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, Сергій Горобець, Володимир Тиліщак, Ігор Кулик, Павло Подобєд, Наталя Іванченко, Ганна Байкєніч, Наталя Слобожаніна, Олена Охрімчук розкрили теми національної пам’яті Українського народу та особливостей її відновлення в посттоталітарному суспільстві, перегляд парадигми Української революції 1917–1921 років, спротив тоталітаризму як новий напрям пошукової роботи, розвінчування міфів про Другу світову війну, пошук інформації в архівах та інші. Надзвичайно важливою була краєзнавча інформація, представлена місцевими істориками. Член Національної спілки краєзнавців України Тамара Демченко виступила з доповіддю про події Української революції 1917–1921 років на Чернігівщині. Старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Олександр Бондар висвітлив питання гібридних воєнних операцій більшовиків проти української влади на Чернігівщині восени та взимку 1918 року. Науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Михайло Жирохов представив нові підходи у висвітленні діяльності радянських партизанів, а історик Олександр Ясенчук розповів про роботу в архівах над дослідженням «Чернігівці – учасники Української революції: генерали, старшини, козаки. 600 біографій». Учитель історії Чернігівської школи №17 Ганна Єгорова провела майстер-клас «Навчальні та виховні можливості проектів Інституту національної пам'яті».

Працівники Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства та туризму учнівської молоді Сергій Неділько, Дмитро Омельченко, Сергій Ільчишин поінформували учасників про правові засади краєзнавчої роботи в позашкіллі, її нові напрями і форми, організаційно-методичне забезпечення краєзнавчої та музейної роботи в закладах освіти, необхідність оновлення експозицій шкільних музеїв відповідно до сучасної історичної науки та інші. За результатами семінару учасники отримали Сертифікати та тематичні комплекти літератури (книги, брошури, настільні ігри тощо)Українського інституту національної пам’яті.

Бібліотекарі та освітяни висловилися за гостру необхідність проведення таких навчальних зустрічей та високо оцінили досвід Інституту із популяризації історії України у ХХ столітті цікавими і креативними методами.