«Українське військо: 1917–1921». У Києві відкриється виставка, присвячена збройним формаціям доби Української революції

Одним з найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та свободи України є її Збройні сили. Сьогодні вони стримують ворога в Донецькій та Луганській областях, а також готові до виконання поставлених завдань скрізь, де в цьому виникне потреба.

Сто років тому значення власного війська для України було надзвичайно важливим, адже молодій державі з перших і до останніх днів існування доводилось боротися з агресією сусідів. У вирі боротьби формувалося військо Української революції 1917–1921 років. Воно увібрало в себе національні традиції минулих епох, але при цьому постійно змінювалося, пристосовуючись до викликів сучасності.

Детально про це розповідає нова виставка Українського інституту національної пам’яті «Українське військо: 1917–1921», яку відкриємо:

6 грудня 2019

13.00

Київ, вул. Хрещатик біля Головпоштамту

Виставка «Українське військо: 1917–1921» розповідає про початки Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті і відновлення мілітарних традицій нині.

«Виставка переконливо демонструє, що під час революції 1917–1921 років. Україна мала своє справжнє регулярне військо – з командуванням, офіцерськими кадрами, родами військ, одностроями, знаками розрізнення та всіма іншими необхідними атрибутами. Це спростовує старі та нові тези російської пропаганди, нібито в Україні воювали тільки сільські отамани і якісь банди «петлюрівців». Українське військо зберігало високу боєздатність, про що переконливо свідчить його участь у перманентних бойових діях протягом кількох років», – говорить заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

«Символічно, що саме 6 грудня ми відкриваємо виставку «Українське військо: 1917-1921». Адже в цей день ми не тільки відзначаємо День Збройних Сил України, але й ювілей 100-річної давнини – початок легендарного Першого Зимового походу Армії УНР. В ході якого впродовж п’яти місяців українське військо пройшло з боями близько 2,5 тисяч кілометрів, провівши близько 50 успішних боїв. Тож ця виставка є даниною пам’яті українським героям, які боролися за незалежність України в 1917-1921 років, а також спрямована на вшанування сучасних захисників, які нині відстоюють незалежність і територіальну цілісність України», - відзначив керівник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

На відкриття виставки запрошені ветерани і волонтери, політики, культурні і громадські діячі. Зокрема:

  • Руслан Стефанчук, Перший заступник Голови Верховної Ради України;
  • Володимир Бородянський, Міністр культури, молоді та спорту України;
  • Володимир Тиліщак, заступник Голови Українського інституту національної пам’яті;
  • Ярослав Файзулін, керівник Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті Українського інституту національної пам’яті;
  • Володимир В’ятрович, історик, народний депутат України, Голова Українського інституту національної пам’яті у 2014-2019 років;
  • Євген Пінак, історик, автор виставки;
  • Олександр Терещенко, заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб;
  • Ігор Гордійчук, Герой України, генерал-майор, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна;
  • Артур Орленов, художник-баталіст, автор картин присвячених подіям Української революції 1917-1921 років;
  • Олег Грунтковський, генерал-лейтенант, начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України.

 Виставка «Українське військо: 1917-1921» експонуватиметься протягом місяця.