Український інститут національної пам’яті готується підкорити Одесу

Український інститут національної пам’яті готується підкорити Одесу

Робимо історію популярною! Під таким гаслом 29-30 листопада відбудеться презентація діяльності Українського інституту національної пам’яті та його Південного представництва, яке віднедавна відкрилося в Одесі. На одеситів чекають зустрічі з відомими істориками, презентації резонансних видань Інституту та знайомство з їхніми авторами та героями, а також – розмова про сучасне українське кіно про війну та велика українська вечірка, де виступлять відомі виконавці: Ivan Navi, Sonya Kay та Go-A. Вхід на всі заходи вільний. Подія на Фейсбуці: 

Популяризація української історії – одне з головних завдань Українського інституту національної пам’яті. І не лише в столиці, але і в регіонах. Лише за останні два роки в Запоріжжі, Ужгороді та Сєвєродонецьку відбулися фестивалі «Історія:UA», регулярними є засідання усноісторичного клубу та методичні семінари, які відбуваються по всій Україні, а також презентації видань Інституту, випуски відеолекцій, живе спілкування з читачами.

«Важливо, аби українська історія була цікавою для всіх українців. Вона має бути доступною та зрозумілою кожному. Тому ми поступово розширюємо свою діяльність, залучаючи до наших заходів щоразу більше людей. 29-30 листопада будемо віч-на віч спілкуватися з українським Півднем. Сподіваюся, що це стане стартом нашої плідної роботи в Одесі»,  – зазначає перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

Цього року в Українського інституту національної пам’яті відкрилися регіональні представництва. Південне міжрегіональне відділення УІНП, яке  об’єднає в собі  Одеську, Миколаївську, Херсонську області та Крим, очолив відомий одеський історик і ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк.

«Роботи у нас – непочатий край. По-перше – це ретрансляція загальноукраїнської політики пам’яті, як от вшанування пам’яті жертв Голодоморів, яке відбувається цими днями чи інших знакових подій в нашій історії. А, по-друге – це популяризація живої історії Півдня України в загальноукраїнському масштабі, адже тут є про що говорити. Наприклад, про Одеську «Просвіту», яка на початку ХХ століття була потужнішою за Київську і настільки активною, що її навіть заборонили у 1905 році. Про історію визвольних змагань, про маловідомі, але знакові для України постаті, як той же останній кошовий Запорізької Січі Петро Калнишевський,  меценат «Просвіти» Євген Чикаленко, військові діячі Всеволод Змієнко, Михайло Білинський, Іван та Юрій Липи. Ну і, звичайно, налагодження співпраці з науковими колами, з громадськими організаціями – з військовими, волонтерськими, ветеранським середовищем. І наші заходи – перший крок до налагодження такої активної взаємодії з усіма, хто любить свій край і хоче знати про його історію більше», - розповів нам Сергій Гуцалюк.

Детальніше майбутні плани будуть озвучені на прес-конференції з нагоди презентації діяльності Південного міжрегіонального відділення УІНП, яке відбудеться 30 листопада о 12.00 в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. С. Грушевського (вулиця Троїцька, 49/51).

Там же відбудеться й низка інших цікавих заходів: презентація настільних ігор «Українська революція» і «УПА – відповідь нескореного народу» (остання уже не перший рік є об’єктом прискіпливої уваги російських пропагандистських каналів), брошури «2014: початок російсько-української війни», книги «Дівчата зрізають коси», «Люди сірої зони» (про російську анексію і репресії в Криму), «По той бік себ» (про психотравми як наслідок Голодомору).

Напередодні ж, 29 листопада, в приміщенні Одеської ОДА відбудеться семінар для вчителів, педагогів і краєзнавців, де методисти Інституту розповідатимуть про виховні можливості освітніх проектів Українського інституту національної пам’яті, та круглий за участі краєзнавців та істориків «Національна пам’ять Півдня України».

Увечері ж, о 19:00 у конгрес-холі готелю «Марлін» (Польський узвіз, 13) відбудеться показ фільму «Іловайськ 2014» та зустріч з головним героєм фільму Тарасом Костанчуком, бійцем батальйону «Донбас», який у фільмі зіграв самого себе. Також на зустрічі буде присутній автор пісні, яка звучить у фільмі, колишній музикант гуртів «ВВ» і «Борщ» Юрій Здоренко.

А завершиться ближче знайомство Одеси з Українським інститутом національної пам’яті 30 листопада великою українською вечіркою в конгрес-холі готелю «Марлін» (Польський узвіз, 13). На ній виступлять поп-хаус виконавець Ivan Navi, поп-денс співачка Sonya Kay та електро-фолк гурт «Go-A». Початок – о 20:00.

Вхід на всі заходи вільний.

Робимо історію популярною!