В Україні вшанували жертв голодоморів

В Україні вшанували жертв голодоморів

27 листопада на території Національного  музею Голодомору-геноциду у Києві відбулись державні заходи з вшанування жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років.

Заходи розпочались зі спільного молебню за вбитими голодом за участі глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава та глави Православної Церкви України Митрополита Київського та всієї України Епіфанія на площі біля Свічі пам’яті.

0

Традиційно, о 16:00 відбулась хвилина мовчання у пам'ять про жертв трьох хвиль штучних масових голодів в Україні. Після хвилини мовчання відбулось звернення Президента України Володимира Зеленського.  У своєму зверненні Президент наголосив на відповідальності більшовицького режиму за вчинення трьох хвиль масових голодів в Україні.

"У цей день ми плачемо так тихо, що стає чутно навіть наше мовчання. У цей день ми вшановуємо мільйони наших загиблих предків і молимося за душі мільйонів померлих українців. Це День пам’яті жертв голодоморів", - наголосив глава держави.

Також В.Зеленський зазначив, що до 90-тої річниці вшанування жертв Голодомору 1932-1933-х років буде збудована друга черга  Національного  музею Голодомору-геноциду у Києві.

Також вшанування жертв голодоморів відбулось в інших регіонах України. Напередодні Дня вашнування жертв голодморів начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова завітала на урок до першокласників харківської школи №97, де презентувала видання УІНП "Скриня", яке розповідає дітям про геноцидну практику Голодомору.

У Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана. Кожедуба співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Едуард Зуб розповів курсантам про події 1932-1933 років на Харківщині, зокрема акцентувавши увагу майбутніх офіцерів на тому, хто здійснював реквізування продовльства в українських селян та  чому поняття «геноцид» якнайкраще характеризує політику сталінського тоталітарного режиму щодо українського селянства.

Також співробітники Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова та Едуард Зуб долучились до вшанування жертв Голодомору біля меморіалу у Харкові, де запалили свічки пам’яті та поклали квіти.

27 листопада в Ічнянській об’єднаній міській громаді Прилуцького району Чернігівської області в лісі за хутором Кікали, біля села Хаєнки відбулось вшанування жертв Голодомору 1932-33 років. Саме на цьому місці десять років тому було знайдено шість горбочків, насипів в один ряд, поряд з ними – залізного хреста, поіржавілого від часу. За дослідженнями, ці поховання належать членам багатодітної сім’ї Федора Кондрацького, замордованих голодом під час Голодомору. Поминальну панахиду провів отець Дмитрій, настоятель Миколаївського храму міста Ічні.

 

У Полтаві напередодні Дня вшанування жертв голодоморів у Полтавській бібліотеці імені Івана Котляревського відбувся показ історичних роликів УІНП про голоди 1921-1923 та 1946-1947 років для школярів місцевих шкіл. Також ці ролики транслювались на полтавських телеканалах «Місто+» та «Центральний». Також для старшокласників полтавських шкіл презентували видання УІНП "Пам’ять роду", яка складається 16 реальних історій очевидців сталінського геноциду. Онлайн до учасників презентації долучилась також співробітниця УІНП та авторка-упорядниця видання Наталка Позняк-Хоменко.

А 27 листопада полтавчани запалили свічки та поклали квіти біля меморіального знаку пам’яті жертв Голодомору та пройшли Ходою Скорботи, ініційованою місцевими громадськими організаціями.  Учасники ходи зібралися біля комплексу «Злато місто».

«Це традиційне й символічне місце збору, адже тут розташовувався магазин «Торгсину». У ньому селяни Полтавщини, вимучені штучним голодом й позбавлені перед тим хліба, були вимушені міняти останні сімейні цінності, коштовності на цей же насильно вилучений у них хліб», - пояснив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

26 листопада начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін виступив перед викладачами та студентами Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» з темою «1932–1933 роки – терор голодом повсталого народу», де наголосив на тому, що Голодомор 1932-33 років був наслідоком геноцидної політики білльшовицького режиму Сталіна.

Того ж дня посадовець взяв участь у відкритті кількох виставок присвяченим Голодомору.  У дніпровському Музеї спротиву Голодомору відкрилася виставка «Пам’ять про Голодомор: від замовчування до вшанування», на якій представлені документи, артефакти, видання про Голодомор 1932–1933 рр., що вказують на замовчування цієї трагедії офіційним керівництвом СРСР, збереження та вшанування жертв Голодомору українською діаспорою, а також про процес зберігання пам’яті про цю подію та вшануванню жертв українського геноциду в незалежній українській державі. У Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. Яворницького відкрилася виставка «Поборення волі», на які представлено кілька десятків унікальних експонатів. В документах, артефактах, світлинах, книгах представлені родинні історії тих, хто пережив голод, 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років. зокрема спогади дніпровських репресованих та дисидентів. А в Дніпропетровські ОДА відкрилася фотовиставка до Дня пам’яті жертв голодоморів.

 

27 листопада на 9 кілометрі Запорізького шосе (м. Дніпро) біля меморіалу жертв політичних репресій та Голодоморів відбувся мітинг-реквієм в пам’ять про жертви Голодоморів.У мітингу-реквієму взяли участь представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, Дніпровської міської ради, Дніпровської районної ради, оперативного командування СХІД, Православної церкви України, різноманітних громадських організацій.Відбулася поминальна молитва та покладання вінків та квітів до меморіалу.

В Одесі, 27 листопада відбулася церемонія покладання квітів та житніх і пшеничних колосків до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, що на Лідерсовському бульварі. У заході взяли участь представники місцевої та обласної влади, представники духовенства і громадськості.Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк долучився до вшанування пам'яті жертв Голодоморів.

"У 1932–1933 роках жертвами людиноненависницької політики більшовиків стало близько 1,5 мільйона дітей до 10 років, які загинули внаслідок штучного голоду. Пам’ятаймо!" - зазначив керівник Південного відділу УІНП. Крім того, співробітники Південного відділу Українського інституту національної пам’яті провели низку тематичних зустрічей в школах області.

Напередодні дня вшанування жертв голодоморів у Вінницькій міській бібліотеці презентували книгу Катерини Єгорушкіни "Скриня", яка розповідає дітям про Голодомор за участі авторки. Також представники УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік презентували інші видання УІНП про Голодомор: "Спротив геноциду", "Репресовані щоденники", "Людяність у нелюдяний час".  29 листопада 2021 року, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" відбулося засідання круглого столу "Як говорити з молоддю про Голодомор?", де також було презентовано видання Катерини Єгорушкіної "Скриня". Під час засідання було обговорено питання дослідження Голодомору 1932-1933 рр. на Вінниччині, необхідності висвітлення тематики Голодомору серед молоді, напрацювання планів спільної діяльності. А 26 листопада у Вінниці вшанували пам'ять усіх жертв голодоморів біля місцевого меморіалу жертв Голодомору 1932-33 років.