Від Хмельницького до Петлюри. Інститут національної пам'яті провів низку лекцій для військовослужбовців ЗСУ

Наприкінці травня та в червні Український інститут національної пам'яті провів низку лекцій для військовослужбовців.

7 червня 2019 року співробітник Українського інституту національної пам’яті та реконструктор Владислав Куценко розповів військовим Командування Сухопутних сил про одну з найвідоміших частин Армії УНР – кінного полку Чорних Запорожців.

3 червня доктор історичних наук, співробітниця Інституту історії України НАН Ольга Ковалевська розповіла офіцерм Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ про формування Гетьманської держави у доповіді під назвою “Становлення української козацької держави - Гетьманщини”.

31 травня для офіцерів Командування Сухопутних сил доктор історичних наук, завідувач відділом джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Валентина Піскун прочитала лекцію “Гра Симона Петлюри на міжнародній шахівниці”. Лейтмотивом доповіді стало пояснення стратегії Петлюри в міжнародних відносинах та ключові питання, яку лідер Директорії ставив перед собою.

27 травня 2019 року кандидат історичних наук Артем Папакін прочитав для військовослужбовців 101 бригади охорони Генерального Штабу лекцію на тему “За вашу та нашу свободу!” про українсько-польський союз в боротьбі з більшовизмом.

20 травня історик Євген Пінак виступив перед офірема Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ з доповіддю “УГА - до 100-річчя Чортківської офензиви”. Дослідник описав причини виникнення Галицької армії, кістяк особового складу, командування та забезпечення, умови, в яких УГА вела бойові дії та Чортківську офензиву - найуспішнішу операцію армії.

17 травня кандидат історичних наук, публіцист та радіоведучий Сергій Громенко прочитав для офіцерів Командування Сухопутних сил доповідь “Сюргюн: 75 років депортації кримських татар” про етнічну чистку, злочинне виселення комуністичним тоталітарним режимом кримськотатарського народу з Криму, яке відбулось у травні 1944 року.

Лекції відбулися у рамках проекту Інституту «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.

Детальніше про попередні заходи.