Європарламент прийняв резолюцію до 80-ї річниці початку Другої світової війни

Європарламент прийняв резолюцію до 80-ї річниці початку Другої світової війни

Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій підкреслюється, що Друга світова війна була розв'язана не тільки нацистською Німеччиною, а й СРСР. Два диктаторських режими співпрацювали у політичній, економічній і військовій галузях, та домовилися про поділ Європи, оформивши своє рішення у Пакті Молотова-Ріббентропа та його таємних прококолах. 

“Нацистська Німеччина та СРСР здійснювали політичну, економічну і військову співпрацю з метою підкорення Європи і поділу її на сфери впливу згідно з Пактом Молотова-Ріббентропа”, - зазначається в резолюції. 

Текст документу оприлюднений на сайті Європарламенту.

В резолюції також зазначається, що після перемоги над нацистським режимом та закінчення Другої світової війни деякі європейські країни отримали змогу на основі примирення розпочати своє відновлення, у той час, як інші європейські країни внаслідок Ялтинської угоди, залишилися під радянською окупацією та комуністичною диктатурою на пів століття та продовжували бути позбавленими свободи, суверенітету, гідності, прав людини та соціально-економічного розвитку.

Хоча злочини нацистського режиму дістали засудження та покарання під час Нюрнберзьких трибуналів, - йдеться в тексті резолюції, - все ще є нагальна потреба підвищити обізнаність та надати моральну та правову оцінку злочинам комуністичних диктатур;  злочини, вчинені нацистською Німеччиною та Радянським Союзом у масштабах, досі небачених у історії, проти людей, що призвело до поневолення багатьох людей та позбавило їх основних та невід'ємних прав, кваліфікуються як воєнні злочини та злочини проти людяності. 

Серед злочинів двох тоталітарних режимів вказані Голокост, депортації, розправи над польськими та латвійськими офіцерами, штучний голод в Україні та створення ГУЛАГу. При цьому, наголошують автори резолюції, нацистські діяння були засуджені в Нюрнерзі, а комуністичні ще потребують морально-правової оцінки.

Європарламент висловив глибоку стурбованість зусиллями нинішнього російського керівництва щодо спотворення історичних фактів та відбілювання злочинів, скоєних радянським тоталітарним режимом, вважає їх небезпечним компонентом інформаційної війни, яка ведеться проти демократичної Європи.

“Враховуючи, що уряд Росії зараз не тільки не засуджує підписання пакту Молотова-Рібентропа, але активно відновлює його як засіб захисту нації проти агресорів, і, таким чином, шляхом розширення переписування історії та виправдання винних осіб, супутні злочини”, - наголошується в документі. 

У резолюції йдеться і про те, що злочини комуністичного режиму не можуть бути виправдані його внеском у перемогу над нацизмом. Засуджуються спроби влади РФ притягати до відповідальності тих, хто висловлює альтернативні офіційному російському дискурсу погляди на Другу світову війну. 

Щодо існування в ряді країн пам'ятників та пам’яток (парків, скверів, вулиць тощо) які популяризують радянську армію, яка окупувала ці країни, зазначається, що така героїзація веде до спотворення історичних фактів про причини, перебіг та наслідки Другої світової війни 

В документі нагадується, що використання символів радянського режиму заборонено в деяких європейських країнах.

Резолюція була підготовлена ​​з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни, а також у зв'язку з частими спробами «фальсифікації історії з боку Росії».

Прийнятий документ також закликає Європейську комісію рішуче реагувати на будь-які спроби заперечення цих фактів Кремлем.