Заява щодо обшуків у Національному музеї Революції Гідності

19 листопада Національна поліція спільно з представниками Служби безпеки України провела обшук у приміщенні Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, компанії-генпідрядника у будівництві меморіалу ТОВ “Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня “Україна-Реставрація”, а також у помешканні генерального директора музею Ігоря Пошивайла.

У результаті обшуків вилучено тендерну та проєктно-кошторисну документацію, яка стосується будівництва Меморіалу Героям Небесної Сотні, та жорсткий диск генерального директора музею.

За інформацією, оприлюдненою Нацполіцією, обшуки відбулися в рамках досудового розслідування “у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України”.

“З боку музею та Українського інституту національної пам’яті немає жодного перешкоджання слідчим діям. Щоправда, нас здивував спосіб, у який вони відбуваються, оскільки частина з вилучених документів були у вільному доступі, а музей був готовий їх надати у відповідь на звичайний запит. Також бентежить, що слідчі обрали саме цей момент для проведення обшуків, адже вони відбулися безпосередньо перед Днем Гідності та Свободи і річницею подій на Майдані. Цим однозначно скористаються антиукраїнські сили, що намагаються дискредитувати Революцію Гідності”, – зауважує голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Український інститут національної пам’яті та Музей Революції Гідності сподіваються на неупереджене слідство, результати якого покладуть край спекуляціям і політичним інтригам навколо спорудження Меморіалу Героям Небесної Сотні, у результаті чого саме будівництво зрушиться з мертвої точки.

“Підставою для проведення обшуку була ухвала Голосіївського районного суду. Вона оскарженню не підлягає. Ми надали все, що від нас вимагала поліція. Щодо суті обвинувачень, викладених в ухвалі, слід зазначити, що ми не є ініціаторами будівництва. Кабінет Міністрів у постанові 2018 року визначив нас замовником будівництва Меморіалу Героїв Небесної Сотні. На цій підставі через процедуру публічних закупівель був обраний генпідрядник і укладено відповідний із ним договір на будівництво. Після цього за поданням Генеральної прокуратури Печерським районним судом був накладений арешт на земельні ділянки, який триває до сьогодні, що унеможливлює будівництво меморіалу. Ми неодноразово і регулярно зверталися до Офісу генерального прокурора, Держбюро розслідувань та Кабінету Міністрів України із поясненням, що подальше затягування будівництва призведе до втрати бюджетних коштів. Сплата авансу була передбачена постановою Кабінету Міністрів України. А генпідрядник був зобов’язаний закупити липи, які мають бути висаджені на алеї, та граніт для будівництва меморіалу”, – пояснює Дмитро Цвітненко, юрист Національного музею Революції Гідності.

“Події з обшуками і кримінальним провадженням виглядають сюрреалістично. Спочатку нашому музею не дали збудувати Меморіал Героям Небесної Сотні, заарештувавши ділянку, а тепер звинувачують, що ми його не збудували, а кошти, мовляв, зникли. Уся діяльність нашого державного закладу, у тому числі фінансово-господарська, жорстко регламентується законодавством і низкою вищих інстанцій, ми подолали купу перепон у т.ч. бюрократичних, аби виконати доручення уряду і запит суспільства на гідне вшанування пам’яті загиблих на Майдані. Нині ж дії у переддень Дня Гідності та Свободи сприймаємо як політичне замовлення заткнути рота потужному майданчику критичного осмислення нашої складної історії, утвердження цивілізаційного вибору і демократичних цінностей українців”, – вважає Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

Детальніше про проєкт меморіалу та архітектурний конкурс за посиланням, а також новини про хід будівництва тут.

Закликаємо журналістів, політиків та лідерів думок уважно висвітлювати перебіг справи та водночас утримуватися від поширення необґрунтованих емоційних висловлювань і неперевіреної інформації. Необхідну інформацію для об’єктивного висвітлення цієї ситуації можна отримати, написавши на скриньку Національного музею Революції Гідності: maidanmuseum@gmail.com.