Жуков опинився на смітнику історії

Жуков опинився на смітнику історії

Ми займаємо послідовну позицію щодо неможливості увічнення пам’яті маршала Жукова. З 2018 року тривають судові процеси навколо спроб Харківської міської ради повернути у публічний простір міста проспект імені радянського маршала, а також погруддя Георгія Жукова.

Проспект Маршала Жукова був перейменований на проспект Петра Григоренка розпорядженням № 181 Харківської обласної державної адміністрації від 17 травня 2016 року. Однак, погруддя Жукову, встановлене у 1994 році, залишалося на проспекті. Усі звернення, як від Інституту, так і від громадськості, щодо необхідності демонтажу пам’ятника згідно з пунктом 6 статті 7 "Закону України про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів", були проігноровані органами місцевого самоврядування, на які покладався обов’язок виконати норми діючого законодавства.

У ніч з 5 на 6 травня 2018 року невідомі звалили погруддя, залишивши його поруч із постаментом. Втім, вже вранці бюст стояв на попередньому місці.

У травні 2019 року тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію «Поверніть харків’янам історію», у якій йшлося про повернення проспекту попередньої назви. Петиція зібрала 5587 голосів, подолавши прохідний бар’єр, тож 19 червня 2019 року її розглянули на сесії Харківської міської ради й ухвалили відповідне рішення. Проспекту повернули назву Маршала Жукова.

Члени територіальної громади та представники патріотичних політичних партій звернулися до суду з вимогою скасувати рішення ХМР. Інститут було долучено як третю сторону до процесу. Міськрада програла і апеляцію, і касацію.

Тим часом, Міністерство культури та інформаційної політики розглянуло звернення активістів щодо включення погруддя Г. Жукова з реєстру нерухомих пам’яток. Відповідний наказ Міністерство видало 24 грудня 2019 року № 957 «Про не виключення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України пам'ятника Г.К.Жукову на пр. Петра Григоренка у Харкові». Отже, жодних перепон для демонтажу погруддя у міського самоврядування не було.

2 червня 2019 року активісти низки патріотичних організацій вдруге знесли погруддя Жукову та відбили літери з постаменту. Але вже 11 липня погруддя повернули на постамент.

26 лютого 2020 року рішення Харківської міської ради знову перейменували проспект Петра Григоренка на маршала Жукова. Тоді Інститут невідкладно звернувся до правоохоронних органів із відповідними зверненнями, в яких наполягав на персональній відповідальності усіх причетних до порушення закону осіб.

«Проголосоване рішення немає нічого спільного із належним вшануванням пам’яті про Другу світову війну. Адже, замість поваги до учасників війни харківські можновладці займаються спекуляціями і протиставленням двох ветеранів війни – Петра Григоренка, генерал-майора Червоної армії, який водночас є всесвітньо відомим правозахисником, та маршала Червоної армії Георгія Жукова», – йшлося у заяві Інституту.

Як і попереднє рішення, це було скасовано у судовому порядку.

Але депутати міської ради не зупинялися. Трохи менше ніж за рік, 24 лютого 2021 року, сесія міської ради знову проголосувала за повернення назви проспекту. Розпочалося третє коло судової тяганини. Результат – незмінний. Суд скасував і це рішення.

Остання спроба відновити ім’я Жукова на мапі Харкова відбулася 16 червня 2021 року. Мерія подала позов про скасування частини розпорядженням Голови Харківської обласної державної адміністрації від 17 травня 2016 року, а саме пункт 21 додатка до розпорядження, де йдеться про перейменування проспекту Маршала Жукова на Петра Григоренка. Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов міськради, але вже апеляція була на боці закону і справедливості. Отже, станом на зараз в Харкові є проспект Петра Григоренка.

17 квітня 2022 року, у розпал російсько-української війни, погруддя демонтував спецпідрозділ KRAKEN, який вивіз Жукова самоскидом на звалище.

Ось, нарешті, маршал Жуков опинився на смітнику історії остаточно.

Марія Тахтаулова