«Локальна пам'ять»: заходи до Дня захисників та захисниць України та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня захисників та захисниць України та інші новини регіонів

14 жовтня в Чернігові біля пам’ятного каменя «Борцям за волю України» представники громадськості, влади та історики відзначили свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, 80-річчя створення Української повстанської армії та День захисників і захисниць України.

Поминальну літію відправив священник кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Миколай, який помолився за захисників України всіх поколінь, за одужання поранених воїнів, за всіх живих оборонців країни та перемогу у війні з російським агресором.

«Для майбутньої перемоги, зміцнення національної безпеки та оборони, формування успішного надійного майбутнього країни треба й далі наполегливо відновлювати та зберігати національну пам’ять України. Тепер у центрі нашої уваги має бути безкомпромісне утвердження національної ідентичності українського народу, подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики в Україні, у тому числі – очищення публічного простору від символів імперськості та комуністичного тоталітарного режиму», – наголосив представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко

Учасники події поклали квіти до пам’ятного каменю «Борцям за волю України» та завершили захід традиційним виконанням державного гімну України.


Співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту передали науково-популярні видання Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка та Чернігівській міській комунальній централізованій бібліотечній системі. 

Представники УІНП передали бібліотекам примірники двох книг: Євгена Сверстюка «Іван Котляревський сміється» і Мустафи Джемілєва «Від Узбекистану до України: хроніки боротьби за права людини», які були видані спільно Архівним центром дисидентських студій та Українським інститутом національної пам’яті.  

Ці видання будуть презентовані читачам.


14 жовтня до Дня захисників і захисниць України на подвір'ї Храму Святого Іоана Богослова у місті Харкові відбулася панахида за воїнами, які загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.

Заупокійну молитву очолив митрополит Сімферопольський і Кримський Климент. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Віктор Маринчак та військовий капелан протоієрей Геннадій Рохманійко.

Захід провела Православна церква України за ініціативи Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, громадської організації «Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України».

Фото: Північно-Східний відділ УІНП


Депутати Кременчуцької міської ради на Полтавщині затвердили нові назви 30 вулиць, провулків та проїздів, які перейменовують, щоб позбутися наслідків русифікації. 

Зокрема тепер у Кременчуку є вулиці, названі на честь діячів та діячок Української революції 1917–1921 років: Харитини Пекарчук, Івана Нагнибіди, Леоніда Миколаєнка, Івана Калиновича та Українських січових стрільців. Також з’явилися на мапі міста імена видатних діячів ОУН та УПА Олени Теліги та Катерини Зарицької; українських дисидентів В’ячеслава Чорновола та Левка Лук’яненка. 

У місті тепер є і провулок на честь першого президента Ічкерії Джохара Дудаєва.


З ініціативи Полтавського офісу УІНП  створено комісії з перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів у територіальних таких громадах: Гребінківській, Краснолуцькій, Великосорочинській, Великобудищанській, Сенчанській Миргородського району; у Терешківській, Новоселівській та Білицькій Полтавського району; у Козельщинській Кременчуцького району. Затверджено склад цих комісій. 

Зокрема, до них увійшли посадові особи місцевого самоврядування, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, директори місцевих шкіл, члени спілки краєзнавців України, завідувачі публічних бібліотек, представники громадського сектору, ветерани російсько-української війни.


Полтавський офіс УІНП взяв участь у покладанні квітів на Алеї Героїв. 

Хвилиною мовчання вшанували полеглих за незалежність і територіальну цілісність України. Біля пам’ятників Українським козакам та гетьманові Іванові Мазепі відбулися просвітницько-меморіальні заходи.

А в обласній комунальній агенції «Новини Полтавщини» та в інтернет-виданні «Полтавщина» у межах просвітницької кампанії УІНП «Патрони ЗСУ» оприлюднено дописи про бригади Збройних сил, названі на честь уродженців Полтавщини.

Також Полтавський офіс УІНП провів інформаційно-просвітницьку кампанію «УПА і Полтавщина».


14 жовтня в Одесі на Алеї Героїв, що на Західному цвинтарі, відбулося урочисте відкриття меморіального хреста захисникам України. Подію присвятили Дню Покрови Пресвятої Богородиці покровительці захисників України, Дню українського козацтва, 80-річчю створення Української повстанської армії та Дню захисників і захисниць України.

У заходах взяли участь представники влади Одеси й області, громадські активісти, ветерани російсько-української війни, співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

По завершенню церемонії відбулася панахида за всіма загиблими біля Стіни пам’яті, яка розташована на кафедральному соборі Різдва Христового Православної церкви України.


Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП взяли участь у засіданні комісії обласного етапу Всеукраїнського огляду музеїв при закладах освіти Одеської області.

Нині в регіоні працюють 108 музеїв при закладах освіти, хоча ще недавно їх було 152. І тільки 12 з них призупинили роботу тимчасово. Завідувачка сектору позашкільної освіти в департаменті освіти й науки Одеської обласної державної (військової) адміністрації Зоя Дмитрук наголосила, що зараз статистика повинна бути зворотною – музеї мають відкриватися, а не закриватися, бути сучасними й цікавими для дітей.

Представник УІНП Сергій Гуцалюк підкреслив, що такі музеї мусять позбутися історичних міфів і штампів, зокрема це стосується віку міст, різної героїки радянських персонажів тощо. А особливу увагу треба приділяти сучасним визвольним змаганням та Українській революції 1917–1921 років.

Учасники комісії домовилися про формування нової стратегії розвитку музеїв та відзначили ті заклади, які можуть здивувати своїми експозиціями великі краєзнавчі музеї.


28 вересня в Одесі відбувся Обласний семінар-практикум для керівників гуртків історичного, етнографічного профілів, учителів історії «Методика проведення історико-краєзнавчих досліджень із вихованцями».

Фахівець Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Уляна Громович презентувала вчителям історії та керівникам гуртків проєкти та матеріали Інституту, що стануть корисними у роботі з дітьми, поділилася практичними історичними іграми, а також розповіла, як отримати друковані видання Інституту.

Своїм досвідом та напрацюваннями з учасниками зустрічі також поділилися доцентка кафедри археології та етнології України, заступниця декана факультету історії та філософії з наукової роботи Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Наталія Петрова, завідувачка кафедри історії України Одеського університету імені І. І. Мечникова Олена Бачинська, вчителька Одеської загальноосвітньої школи № 120 Аліса Ложешник та інші лектори.


14 жовтня у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбувся круглий стіл «УПА: 80 років непереможності». 

Співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук у виступі «Російська денацифікація: від УПА до сьогодні» провела історичні паралелі між діями каральних органів радянського і путінського режимів, між комунізмом і «рашизмом», розповіла про їхні методи боротьби з опозицією та інакомисленням, про «інтерпретації» ідей російськими науковцями та практики діяльності УПА.


6 жовтня Рівненський обласний краєзнавчий музей спільно з Українським інститутом національної пам'яті провели просвітницький семінар «Боротьба за державність. Як пам'ятати», присвячений Дню захисників і захисниць України та 80-річчю створення Української повстанської армії. 

У межах семінару виступили співробітниці УІНП Олена Охрімчук та Ганна Байкєніч. 

Співробітниця Західного відділу УІНП Лариса Бондарук показала презентацію «Російська денацифікація в Україні – від УПА до сьогодні».


17 жовтня представниця Західного відділу УІНП Лариса Бондарук взяла участь у семінарі-практикумі для учителів громадянської та історичної освітньої галузі на тему «Формування національно-патріотичної компетентності учнів через вивчення спадщини повстанців ОУН і УПА».

Захід відбувся в місті Володимирі в ліцеї імені Олександра Цинкаловського. Був присвячений 80-річчю створення Української повстанської армії та Дню захисників та захисниць України.

Під час семінару Лариса Бондарук розповіла про діяльність УІНП, презентувала освітні проєкти та можливості використання ресурсів із сайту УІНП, продемонструвала створені Інститутом ігри, показала авторську дослідницьку презентацію «Російська денацифікація в Україні: від УПА до сьогодні», передала добірку видань Інституту для Центру професійного розвитку педагогічних працівників.


4 жовтня у Луцьку відбувся семінар із працівниками територіальних громад Волинської області, громадськими активістами та представниками Луцької топонімічної групи щодо актуальних питань подолання наслідків русифікації.

Учасники семінару заслухали доповіді співробітників УІНП Олени Охрімчук та Марії Тахтаулової.  Представниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук розповіла про регіональні особливості та проблеми подолання наслідків русифікації на Волині.


21 жовтня у селищі Літині Вінницької області відбулася низка заходів для вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму в Україні.

Участь у засіданні круглого столу «100 років Літинській Бучі» у приміщенні Літинської селищної ради взяли селищний голова Анатолій Бичок; краєзнавець, дослідник історії Літина, співробітник селищної ради Руслан Зелінський; краєзнавець, дослідник історії Літина Валерій Кривий; ректор Вінницької академії безперервної освіти професор Степан Дровозюк; викладач Вінницького державного педагогічного університету, професор Сергій Гальчак; краєзнавець, дослідник Визвольних змагань на Вінниччині, співробітник Державного архіву Вінницької області Костянтин Завальнюк; завідувач відділу українознавства Вінницької академії безперервної освіти Володимир Лазаренко; директор Літинського краєзнавчого музею Віра Ткач; активісти, представники громадськості.

До участі також долучилися начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, к.і.н. Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік. Учасники засідання обговорили актуальні питання дослідження політичних репресій, які вчиняв комуністичний режим у Літині та регіоні, провели історичні паралелі з новітньою російсько-українською війною. Під час заходу презентували фотоальбом до 30-річчя проголошення Незалежності України «Незалежність. Найкращий час» / «Independence. Prime Time» та інші актуальні видання Інституту.

Згодом біля пам'ятного хреста «Жертвам більшовицького терору 1922 року» на місці розстрілів літинців в урочищі «Літинські Дубки» відбулася панахида та траурний мітинг.


25–26 жовтня на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки в онлайн-форматі відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, практика та перспективи».

З вітальним словом до учасників звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко. Участь у конференції взяла співробітниця УІНП Тетяна Привалко, яка розповіла про дослідження «Усна історія перед викликами нового етапу російсько-української війни».

У роботі конференції взяли участь науковці, краєзнавці з Вінниці, Києва, Львова, Кривого Рогу, Запоріжжя та Республіки Польща.