Кримський бліцкриг армії Болбочана: “ІстФакт” продовжує знайомити з маловідомими сторінками нашої історії (ВІДЕО).

Кримський бліцкриг армії Болбочана: “ІстФакт” продовжує знайомити з маловідомими сторінками нашої історії (ВІДЕО).

Тема Криму у зв’язку з російською анексією півострова, останні роки набула особливого значення. І питання: “Чий Крим?” стало маркером розуміння політичної ситуації.

Між тим, ще сто років тому, хай і на короткий час, Крим став українським, отримавши вдячність і підтримку кримськотатарського населення, яке потерпало від більшовицьких репресій. Сталося це завдяки блискучій операції українського війська під командуванням полковника армії УНР Петра Болбочана, який за один день узяв надійно укріплений Сиваш і за два дні дійшов до Сімферополя.  

Чому ж Болбочану довелося залишити Крим? Що взагалі відбувалося у той час в Україні і чому це не можна називати громадянською війною, як намагалися нас переконати радянські підручники? І які наслідки в історії України мала “Кримська операція” Болбочана? Про все це коротко, зрозуміло і доступно розповідає історик Володимир В’ятрович у черговому випуску програми “ІстФакт”.

Завантажити відеоролик можна за посиланням.

Також найближчим часом у проєкті “ІстФакт” на вас чекає розповідь про бій під Вапняркою та про те, як “Щедрик” Миколи Леонтовича став світовим хітом.

Над проєктом працювали:

Методичний супровід – Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук;

Наукові консультанти – Ярослав Файзулін, Павло Подобєд, Владислав Куценко;

Спікер – Володимир В’ятрович;

Сценаристи – Наталка Пономарів, Андрій Сайчук;

Режисери-оператори – Яків Любчич, Олександр Назаров;

Графіка – Костянтин Пузанкін, Антон Куріпко;

Продюсер проєкту – В’ячеслав Пономарьов.

Довідково

Відеоролики проєкту Українського інституту національної пам’яті «ІстФакт» мають на меті популяризувати історію України через емоційне, яскраве, динамічне, але водночас просте і доступне, без зайвого пафосу, відео, детально переповідаючи маловідомі сюжети часів Української революції.

Формат проєкту – 5-хвилинні відеоролики в стилі «запитання-відповіді» з поєднанням прямої мови спікера й відеоряду (хроніка, інфографіка, анімація, карти, світлини, відео з реконструкцій історичних подій, моушн-графіка). Передбачається, що проєкт стане додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені Українській революції 1917-1921 років.